Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

A vásárhelyi Ritz-fürdő

Nagy-Bodó Tibor május 14, 2015 ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGÜNK

ritzms5

Vásárhely, Harcsa utca 2. szám… A Ritz-fürdő nemcsak fürdő, hanem ipartelep is volt, ahol Ritz István kelmefestő, ványoló és tisztító üzeme működött. Bizony ez a hely is azok közé sorolható, amely nem egy-két emberben idéz fel egykori emlékeket. Sorozatunkból ez a fürdő sem maradhat ki, így ezen a héten lapunk hasábjain erről írunk.

ritzms3

A felvásárló és építő  Ritz Károly

A Ritz család őseiről mindenekelőtt azt említjük meg, hogy a família őseit már az 1700-as évek végén itt, Vásárhelyen találjuk.

A rendelkezésünkre bocsátott dokumentációkból derül ki, hogy 1883-ban a Kossuth Lajos utcában már megvolt Ritz Károly kelmefestő üzeme.

Továbblépve: Ritz Károly megvásárolja a Turbina-árok, a vasút és a Maros közötti mintegy tíz holdas területet. Fürdőt létesít és műhelyeket építtet.

Sipos Lajos minderről így ír: „…Németországból hozatott gépeket, melyek általában har­minchat munkás keze alá dolgoztak. Nagy víztoronyban párolták és tisztították a vizet, hogy a fürdőzők moshassák le magukról a Maros vize szennyét, és a kisgyermekek medencéjében tiszta vízben pancsolhassanak. A víztorony szélén körbefutó erkélyen süttették magukat a nappal a barnulni kívánók…”.

A Harcsa utcanév eredete

A Maros vizére – csaknem a túlsó partig érő – elhúzható-felemelhető fahidat építettek, melyről néhány lépés után térdig érő vízben a túlsó partra értek a sétálni vágyók.

ritzms6

A régi időkben gyakran Aradig is levitték rönkjeiket a tutajok, melyek elől a fahidat gondosan felhúzták.

Ugyancsak Sipos Lajosnak van tudomása arról, hogy a harmincas években, a telepre épített vendéglő hamar híres lett a harcsavacsoráiról. Az utcát ennek a vendéglőnek köszönhetően nevezték el Harcsa utcának. A halat Radnóton halászták, és: „…onnan hozták be előbb szekérrel, majd teherautóval, kád vízben, hogy legyenek frissek…”.

A cég szamara

Csupán az érdekesség kedvéért említjük, hogy a cégnek volt egy szamara. Hátára egy kis szekrényt szereltek, és ebből, a városon végighordozva „mutogatta” afestett fonalakat.

ritzms2

A szekrényke oldalán olvasható volt a cég üzleteinek címe (Bolyai u. 2, és Petői tér 2.). Ugyanakkor ezen a szekrénykén a harcsavacsora idejének kezdete is fel volt tüntetve.

ritzms1

Arról is van tudomásunk, hogy vidékre szekerekkel és autókkal jártak. Falvakból hozták be a rendeléseket: festeni, ványolni, tisztítani. Külön kérésre, a munka elvégzése utáni megbeszélt időre, a vállalkozók mindent hazaszállítottak.

A vendéglő törzsvendégei

A második világháború után a vendéglő még jobban fellendül. A jókedvű fiatalok és főleg a színészek a lokált törzshelyüknek tekintették.

A már említett Sipos Lajos emlékezete szerint ide járt Mende Gabi, Szabó Duci, Kiss Laci és nem utolsósorban Csorba András is. Römiztek és kártyáztak… de a vendéglőben megfordult még Técsy Sándor és Gálik Tuti is (a kor neves állatorvosai), és néha az úszóbajnok Kelemen Attila. A fentiek voltak azok, akik jó kedvükkel szórakoztatták a társaságot.

Persze a zenéről sem szabad megfeledkezni. Ezt Rózsa Béla zenekara húzta, mi tagadás, gyakran reggelig is, hiszen meghatározott záróra nem volt.

A „keleti szelek”

De szólnunk kell egy Malom utcai vállalat tulajdonosáról, Iván Ivanovicsról is, aki köztudottan nagyon szerette a gyermekeket.

Ha sokan voltak a telepen, összegyűjtötte és bérkocsival a kifőzdébe vitte őket, ahol kofapecsenyével kedveskedett nekik. Volt, amikor görögdinnyét hozatott, és a telepen ezt fogyaszthatták el a kicsik.  Azonban ahogy mondani szokták, mindennek vége egyszer: „…aztán jöttek a keleti szelek – elment a vendéglő, elment a telep…”.

Ritz László, a sportoló

Róla tudni kell, hogy sportbalesetet szenved. Bukarestben operálják, később rokkantnak nyilvánítják. Miután engedélyt kap, a lakásán megnyitja a Nagypiaccal szembeni – a volt Lajos Király (ma Cuza Voda) utca 46. szám alatti – családi kelmefestő műhelyét.

Ritz László unokaöccse volt az, aki mindenképpen tovább szerette volna ápolni és vinni a család hagyományát. Fürdő létesítésére szeretett volna a várostól bérbe venni egy területet, de ez nem jött össze.  A bér, amit ezért kértek nem volt számára elérhető…

Amit még a Ritz családról tudni kell

A szájhagyomány szerint a Ritz família ősei Belgiumból kerültek Vásárhelyre. Köztudottan Párizsban van az előkelő Ritz szálló, ahol királyok és pénzmágnások szálltak meg. A rokonsági szálak talán összeköthetők.

Annak ellenére, hogy a Ritz név igen ritka, Rist alakban előfordul a németeknél és a franciáknál is. A jelentése németül: cipőfelsőrész, vagy lábfej-felsőrész. Régi francia nyelven a kendervászonnak a neve. Külön érdekesség, hogy magyarban rüszt néven a labdarúgók is átvették.  A Rist név Szatmár környékén is előfordul (Forrás: Lázár László: Ritz-dinasztia, Árgus, 1994. július).

A Charles Rist Magyarország és Románia gazdasági együttműködését javasolja

Ugyancsak a Marosvásárhelyi mesélő házak című könyv szerzője tesz említést arról, hogy a második világháború után a Magyarország gazdasági helyzetét tanulmányozó bizottságnak a vezetője egy svájci születésű francia közgazdász volt, név szerint Charles Rist. Ő volt az, aki Magyarország és Románia szoros gazdasági együttműködését javasolta.

César Ritz

Tudni kell, hogy az ötlettel Károly román király egyetért, ugyanakkor azt is kijelenti, hogy hajlandó e célra minden évben időt szánni, és ha szükséges, Budapesten egyeztetni.

ritzms7

Sajnos a román hatalom elutasítja a javaslatot, mondván, hogy magasabb ipari fejlettségű, és fejlettebb ipari munkásréteggel rendelkező országgal egyenlő alapon nem társulnak…


Régi és mai képek:Madaras József, Nagy-Bodó Szilárd, Szász Attila

Share Button
Ennyien olvasták: 1664

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

  1. Máthé Márta június 3, 2015 at 10:55 du.

    A Rirz-fürdóben az akkor még ott folyó Maroson egy pallót vetettek át minden nyáron, a szezon teljes idejére. Ezen a pallón napoztak a strandolók. A palló jobboldalán a víz olyan mély volt, hogy nyugodtan lehetett fejest ugrani a pallóról a Marosba, a bal oldala a parttól kb, 3 méterre, térdig érő víznél fejeződött be, onnan ki lehetett gyalogolni a túlsó partra. Kb. egy órás kellemes kirándulás volt leúszni a Ritz-fürdő alatti szigetig, onnan pedig visszagyalogolni a parton, a kukoricás szélén a pallóig. Én ezt nagyon sokszor megtettem Édesanyámékkal.
    Ők egyszer-egyszer felúsztak a turbina-árok torkolatáig, sőt a a turbina-árokban egészen a Ligetig.
    Tőlük tudtam,, hogy hajdanában ezen a részen működött az un. Agyagási-fürdő, ahol. a XX. század elején sok vásárhelyi fürdőzött a Marosban.

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.