Központ
2018. július 22. vasárnap, Magdolna

Vásárhely egykori szórakozóhelyei

Nagy-Bodó Tibor május 7, 2015 ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGÜNK

Nem könnyű azokról a helyekről írni, dokumentálódni, melyek ma már nem, vagy csak részben léteznek. Minden bizonnyal emlékeket idéznek fel. Mindenkiben. Egyesek elmosolyodnak, másokban egyéb érzéseket váltanak ki. Azonban ezt is meg kell tenni, hiszen pont ezek a helyek és létesítmények igazolják  történelmünket, ittlétünket, vásárhelyi gyökereinket és nem utolsó sorban hitelességünket.

A liget

Marosvasarhely - Erzsebet ligeti reszlet a parkkal.1911

A Maros vizét duzzasztó és szabályozó „vesszőgát” a folyó főágából vezette a vizet a Malomárokba. Innen a víz déli irányba folyt, majd a vasút vonalát elhagyva ömlött vissza a Marosba.

A Ligeti Korcsolya palya - 1900

A Ligeti Korcsolya pálya – 1900

Erről, Keresztes Gyula műépítész, a Marosvásárhely régi épületei című könyvében így ír: „… a szeszélyesen kanyargó Malom­árok vize a Kossuth Lajos utcai hídtól két ágra szakadt, jobb oldali árka egy nagy ívet írt le körülfogva a Liget területét, és a „bolygónál” egyesült a Maros vizével…”.

500 eves fa ami a liget bejárata elott volt -1968-as eveben.

500 éves fa, ami a liget bejárata előtt volt

A Malomárok vize működtette a város, Vásárhely négypados köves malmát és a Páterek malmát.

Hankó Vilmos erre így emlékszik: „…ez a kies földdarab a marosvásárhelyiek legkedvesebb mulatóhelye, az Elba sziget. A szigeten nyári színkör, étterem, fürdőház és korcsolyacsarnok is van…”.

A díszfákkal szegélyezett sörözőpavilon
A fent már említett Keresztes Gyula műépítész tudomása szerint Houchard József vállalkozó szellemű polgár 1814-ben szórakozási park létesítését vette tervbe az Elbában. Ő maga jártas volt az építészeti és műkertészeti munkában.

Marosvasarhely - teniszpalya az Erzsebet ligetben.1908
A francia származású Houchard a Malomárok két ágával bezárt területen díszfákkal szegélyezett sétányokat hozott létre, melyek egy köröndhöz vezettek, s annak közelében sörözőpavilont ácsoltatott. A liget ünnepi köntösét a beültetett színes virágok adták, és mindezek több mint egy évszázadon át vonzották a város fiatalságát.

A sziget neve előbb Napóleonhoz kötődik, később Erzsébet-ligetnek keresztelik

Keresztes Gyula még azt is tudja, hogy a liget elkészülte után Houchard a francia nép nagy császárának, Napóleonnak száműzetési helyéről a ligetet Elbának nevezte el. A századforduló után hódolatból, a magyar királynő után, Erzsébet-ligetnek nevezték.

foci

A ligetben szórakozott a város közönsége, és a századforduló után – de nem csak! – az öregek lelkesen beszéltek az Elbáról, elragadtatással emlékeznek vissza az Erzsébet-ligeti sétákra, a sörpartikra és az asztaltársaságokra.

satortabor liget

Arról is tudunk, hogy a ligetben tartotta jótékony célú rendezvényeit a Nőegylet, kerékpáros virágkorzó ünnepélyét a Marosvásárhelyi Kerékpározó Egylet, továbbá sétahangversenyeit a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Az Új Színkört Follonius nyitja meg

A Színkör épülete fából készült: földszintes elrendezéssel, nagy színpaddal és a színpad mögötti mellékszínpaddal, öltözőkkel. Tetőzete zsindelyes volt.
Az Új Színkört egy Bukaresti nevű építőmester építette. A megnyitó előadást 1862. június 21-én a kolozsvári Follonius János színigazgató tartotta. A nézőtéren szék és padsor fogadta a közönséget. A világítást gyertyák és petróleumlámpák fénye szolgálta. A nézőtér végén karzat is készült a diákok és a katonák részére. A nagyobb befogadó képességű faépítményben a színészek játékát tavasztól őszig, estéről estére nagy tapsviharral fogadta és köszöntötte Vásárhely közönsége.

A Színkör épületét a kilencszázas évek elején lebontják

Ez a létesítmény sok időn át nyújtott kulturált szórakozást a város lakosságának, és sok kellemes emléket hagyott a kor emberének lelkében. A Thália hajlékában rendezett bálokat is a kedves emlékek közé sorolják a régiek.

A színkör épületét 1904-1905-ben bontották le.

A ligetben az elmúlt század vége felé épült a földszintes, négyszobás Fürdőház, hideg-melegvizes kádfürdővel és masszírozóval.

A Strand, a csónakázó, a korcsolyázó és a jégpálya

vointa 2

A jobb oldali ívesárok vizén hozták létre a STRAND fürdőt. Azon a szakaszon, ahol a víz mélysége megfelelő volt, deszka partfalakkal és padlózattal egy medencét létesítettek, külön-külön a nőknek és a férfiaknak. A két részt deszkafalakkal választották el. Az öltözők egyszerű fabódék voltak.

vointa 1

Az ívesvonalú ároknak a vizet, ott, ahol a meder terjedelmesebb volt, nyáron csónakázó tónak használták, télen annak jegén jégpályát tartottak fenn egy kis vályogolt – melegedésre használt – épülettel. Ezt a közel százéves épületet az 1930-as években még sok száz korcsolyázó vette igénybe.

strandma1

A hajdani Vágóhidat (is) lebontják

A két ágra szakadt Malomárok vizének egyesülésénél állt a hajdani Vágóhíd fából ácsolt épülete. A Műcsatorna építésekor bontották le, az elmúlt század első éveiben, mikor már részben használható állapotban volt a Bernády György idejében épített vágóhíd.

A nagyméretű nyári Színkör

A Keresztes Géza műépítész, műemlékvédelmi szakmérnök által a rendelkezésünkre bocsátott dokumentumokból még az is kiderült, hogy 1872-ben, tíz évvel a ligeti Színkör építése után Vásárhely belterületén, az Apolló épület kertjében egy nagyméretű nyári színkört építettek fából, azzal a céllal, hogy a város közönségének legyen egy központi szórakozóhelye is.

Az új Színkört a kolozsvári Nemzeti Színház intendánsa három évre vette bérbe a várostól.

Azt is tudjuk, hogy a Színkör 1872. május 9-én Katona József Bánk bán című drámájával nyitotta meg kapuit.

Az eseményről így írt a Székely Hírlap 1872. május tizenegyediki száma: „…az Apolló udvarán felállított színkör a szép május kilencedikén jó móddal lőn inaugurálva Bánk Bán előadásával…”.

Sajnos a Színkör épülete az 1876. áprilisi tűzvész alkalmával a tűz martaléka lett.

Keresztes Gyula még említést tesz a Vár keleti oldalán, a hajdani Vártéren épített Deszka-játékszínről, melyben az 1800-as évek elején – 1804-ben – vásári komédiások és cirkuszosok szórakoztatták a vásárhelyi polgárokat.


 

Régi és mai képek: Madaras József, Nagy-Bodó Szilárd, Szász Attila

Share Button
Ennyien olvasták: 4113

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.