Központ
2020. július 08. szerda, Ellák

Vásárhely régi kórházai

Nagy-Bodó Tibor december 4, 2014 ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGÜNK

(folytatás előző lapszámunkból)

Régi épületekről, műemlékekről írni nemes faladat. Sajnálatos tény azonban, hogy számtalan esetben olyan létesítményekről is szólnunk kell, melyek ma már nem léteznek.Ilyen például a múlt heti lapszámunkban is említett Régi Kórház, melynek létezést ma már csak az utcanév igazolja. De nem ez az egyetlen. Ehhez hasonló az egykori Kolerakórház is, mely már szintén a múlté.

01. Foto Nagy-Bodo Szilard

Régi Kórház a Kövecses utcában

A kicsinek bizonyult kórházat 1821-ben, a feltételezett saroktelken álló házból átköltöztették a szemben lévő ingatlan épületébe, amely a fennmaradt információk szerint a Kövecses utca és a Palásköz jobb oldali sarkán állt.

Az áthelyezett kórházat jótékony alapítványból tartották fenn, és ahogyan az a leírtakból kiderül: 1833-ig működött ezen a helyen.

E kórház épületének azonosítása is bizonytalan, mert a kérdéses telken állt házat a kórház befogadására átépítették, majd a sarok ingatlant és házat 1892-ben Szász Gyula cukorgyári igazgató vásárolta meg, átalakíttatta és többszobás lakássá bővítette.

A lejtős terepen elhelyezett földszintes épület részben alagsoros, utcai homlokzata neobarokkos kiképzésű.

10. Foto Nagy-Bodo Szilard

A homlokzatán lévő márványtábla tudatja, hogy 1847 és 1848 között ebben a házban lakott Avram Iancu (itt azonban külön megjegyezném, hogy a házban lakó tulajdonos szerint ebben az ingatlanban soha nem szállt meg a megnevezett Avram Iancu. Valószínűleg ez is amolyan mendemonda, vagy csupán egy értéktelen anekdota. – sz. megj.).

A fent leírtak szerint, abban az időben a ház még kórház volt.

A régi szülészeti kórház

Szentgyörgy utca: 34. szám.

A régi kórházzal átellenben működött a szülészeti kórház, melyet a tizenkilencedik század eső negyedében építettek magas földszinttel és egy emelettel, lakóháznak tervezve.

Amint azt a régiek, ugyanakkor Keresztes Gyula a Marosvásárhely régi épületei című könyvében is említi: „a század elején ide rendezték be a szülészetet”.

Köztudottan a kórház legismertebb orvosa Dr. Schmidt István volt.

Írott emlék nem áll a rendelkezésünkre arról, hogy ezt a régi házat ki építette, azonban Mikolai Tóth István városkép-sorozatán, a Szentgyörgy utca keleti házsorának épületei közt azonosítható.

A régi Csapatkórház

101_7954

A mai Ortopéd Klinika a Hunyadi János u. 31. szám alatt áll.

Erről az épületről – röviden – annyit kell tudni, hogy a Csapatkórház 1896-ban épült a kaszárnya szomszédságában.

A nevéből is kiderül, hogy katonakórházként használták.

A nagy, egyemeletes épület homlokzatai már a szecesszió jegyét viselik. 1945 után a sürgősségi, majd az ortopéd klinikát rendezték be ebbe az épületbe.

A Koleraház – Járványkórház

A város északi végében, a marosszentgyörgyi bejáró út mentén, a hajdani Cigánymező szomszédságában terült el a Postarét, vagyis a postamesterek által használt terület.

Egy 1900-as okirat (Vigh K i.m. 102) tesz említést a kicsi koleraházról, mely valahol a Székelyvértanúk emlékműve közelében állt. Itt különítették el a kolerás betegeket.

A szóban forgó egykori épületet később járványkórházként használták.

Amint azt Keresztes Gyula is említi: sajnos ezt az épületet sem lehet azonosítani.

Az említett okiraton kívül erről a kórházról, vagyis erről az ingatlanról sehol sincs említés. Erről feljegyzés nem történt, és rajz sem készült.

Az első világháború után járványkórháznak a Sándor János (mai Dózsa György) utca 89. szám alatt – 1896-ban – épített Honvédcsapatkórház épületét használták, és jelenleg Fertőző Klinika néven ismert.

A betegsegélyező épülete

A tizenkilencedik század végi eklektikus egyetemes épületet – mely a Sándor János utca 12. szám alatt áll – a Poklos-patak partján az állam építette, ahol különböző orvosi rendelők működtek a dolgozó betegek rendelkezésére. Itt volt a betegnyilvántartás, és itt fizették a betegsegélyezés napidíjait is.

A Keresztes Géza műépítész, műemlékvédelmi szakmérnök által rendelkezésünkre bocsátott dokumentációkból kiderül, hogy 1945-től itt rendezték be a bőr- és nemigyógyászat klinikát; hetventől pedig a szemészeti klinikát. Nyolcvannégytől különböző vállalatok igazgatóságai használták az épületet.

A Keresztes Gyula által leírtak alapján a szimmetrikus, ötsíkú épület eklektikus homlokzatán a középső rizalitot, a földszint magasságában erőteljes pillérek, az emelet magasságában ionfejezetes oszlopok határolják le.

A két oszlopfőre helyezett fogsoros szemöldökpárkány fölött íves vonalvezetésű párkány ismétlődik.

A két szélső rizaliton, a két-két ablakot összefogó szemöldökpárkány hasonló kialakítású. A rizalitok szélességében erkély készült, kovácsolt vaskorláttal. A középső rizalit főpárkánya fölé lépcsős kialakítású attikafaldíszt építettek.

Valószínű, hogy annak homloksíkján az építés idejét számokkal tüntették fel, amint az akkortájt szokásos volt.

Az ötvenes években, a homlokzat felújításakor a falfelületeket durván, dörzsölten vakolták le, miáltal az arányosan szép homlokzatot eldurvították.

Az attikáról az évszámot eltávolították.

A szanatórium épülete

A jelenlegi Szülészeti és Szemészeti klinika a Köteles Sámuel utca 29. szám alatt található.

A Marosvásárhelyi útikalauz című adatgyűjtés szerzői: Fodor Sándor (S.) és Balás Árpád tudni vélik, hogy az 1927-28-as években a református, a katolikus és az unitárius egyház megalakította a Szanatórium Rt-t, és Bustya Lajos építész irányításával felépítette a Szanatóriumot, amelynek vezetésével Dr. Czakó József főorvost bízták meg.

Huszonnyolcban itt alakult meg – nyolc tanulóval – a Református Diakonisszaképző Intézet is, amelyet később Kolozsvárra helyeztek át.

1946. január 17-től a Bolyai Egyetem bérelte, majd az államosítás után szülészeti klinikává alakították.

Jelentős Dr. Lőrincz Ernő-Andor, Dr. Borbáth Andor és Dr. Boga Kálmán szerepe a klinika fejlődésében.

Az udvaron lévő pavilonban volt a főorvos lakása, amelyet 1963-1964-ben ráépítéssel magnagyobbítottak, korszerűsítettek a szemészeti klinika céljaira.

A szemészeti klinika megszervezésében Dr. Fodor Ferenc és Dr. Săbădeanu Vasile professzorok maradandó szerepet vállaltak. Dr. Ávéd Nóra, Dr. Kovács Endréné szintén ennek az intézetnek voltak kiváló szakemberei. 

Képek:

Nagy-Bodó Szilárd

Share Button
Ennyien olvasták: 2718

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.