Központ
2019. július 15. hétfő, Henrik, Roland

Vásárhely: volt egyszer egy Európa Szálló és Kávéház

Nagy-Bodó Tibor május 21, 2015 ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGÜNK

eukave

A Bernády György tér 1. szám alatti épület a XIX. század végén épült. Eklektikus stílusban, reneszánsz és barokk díszítőelemek felhasználásával. A háromsíkú homlokzat sarok felöli részén a sokszögű torony egykor még kecsesebbé tette az épületet…  A Marosvásárhelyi útikalauz című adatgyűjtés szerzői, Fodor Sándor (S.) és Balás Árpád említést tesznek arról, hogy a Csernát család tulajdonában lévő épületet és kávéházat államosították és kilencszázötven után eltávolították a műemlék díszes homlokzatát.

A tér nevének változásai

A Bernády György tér nem más, mint az egykori Vártér. 1900-ban azonban Bem térnek nevezik. 1909: a Petőfi és Rákóczi utcák betorkolása, a Vártemplom és a Nyerges-házzal bezárt négyszögletű teret Kálvin térnek hívják… 1912: a Vártemplom lépcsője előtti teret Kálvin-térnek, Vár-térnek… 1920: Piata Oituz illetve: Piata Kalvin… 1938: Bem-tér… 1941: Körösi Csoma Sándor tér illetve Kálvin tér… 1995: mindkét teret Bernády György térnek nevezik el.

Bútor vásár,jobbra az Europa kávéház,1907

 

Az épület homlokzatának kivitelezése fővárosi ízlésre vall

Ahogyan azt már röviden említettük, a tér sarkán álló egyemeletes épület, a hajdani szálló és kávéház, a múlt század végén épült. Tulajdonosa a Csernát család volt.Keresztes Gyula, a Marosvásárhely régi épületei című könyvében szakszerűen értelmezi, hogy az épületet a kor ízlésének megfelelően még eklektikus stílusban építették, túlnyomórészt reneszánsz és barokk díszítőelemek – balusztersor, emberfejes zárókövek, gyümölcsfüzér, timpanonos szemöldökpárkány – alkalmazásával. Homlokzatainak kivitelezése fővárosi ízlésre vallott.

eukvter

Korabeli képeslapok tanúsága: a lebontott tornyok

A háromsíkú homlokzat oldalsó részén egy magas, sokszögű és belvederrel, vagyis kilátóval ellátott saroktorony emelkedett, míg a Petőfi tér felöli homlokzat végén egy csonka gúla formájú díszes torony állt.
Mindkét tornyot 1950 után leszedték, és könyörtelenül le­verték homlokzatairól a párkányokat, ablakkereteket, a karcsú kariatidákat, a főpárkány feletti balusztrádsort.

A dísztelen objektum

Europa szallo es kavehaz 3

Ezáltal a szép épület dísztelenül áll, ami a téren lévő régi, díszes épületek szomszédságában diszharmóniát eredményez.
A fent már említett szakember szerint a kávéház termeit fővárosi kávéházak berendezésének megfelelően alakították ki.
Látogatottsága nagy volt, hetenként egy nap csak női vendégeket fogadtak és szolgáltak ki.
A nők csak haboskávét – kakaót – és süteményt, fagylaltot fogyasztottak.
A bérlő változása után a LOYD-kávéház néven működött, és az emeleti helyiségekben Erdélyi mulató-orfeum néven szórakoztató műsoros esteket rendeztek.

A szemközti épület: a Haller-ház

Haller haz 3

A két térre, vagyis a Petőfi és a Bernády térre néző egyemeletes sarok lakóházat a XVIII-XIX. századfordulón a Haller család építette. A főúri család téli szállása báli szezonok idején fényes fogadások és bálok színhelye volt.
Az L alaprajzú épület földszinti helyiségei téglaboltozatosak, az emeletek síkmennyezetűek.
Keresztes Gyulának tudomása van arról, hogy az emeletre az épület súlypontjában elhelyezett húzottkarú, keményfából faragott díszlépcső vezetett fel, a melléklépcső a hosszú épületszárny végében nyert elhelyezést. Fedélszerkezete a barokkra jellemző tört síkú, manzárd megoldású, laposcseréppel fedve. Az épületet csak részben pincézték alá.

A téglaboltozatos kocsibejáró

eukaveter2

A Petőfi térre néző főhomlokzata egysíkú, az emelet magasságában párosan álló kiskiülésű, dór fejezetes lizénákkal tagolt. Az emeleti hét ablakálláshoz képest, a földszintre csak öt ablaknyílás került, mivel a két jobboldali ablaknak megfelelően téglaboltozatos kocsibejáró készült. A homlokzatot háromtagú főpárkány zárja le, a magas homlokzatot a gyöngysorszerű osztópárkány vízszintesen tagolja.
A Bernády térre néző homlokzat a manzárdtetőzet síkjainak megfelelően, illetve a homlokzat utolsó ablaktengelyét – erkély-ajtó – véve alapul háromsíkú, melynek architektonikus kiképzése és díszítése a főhomlokzatéhoz hasonló.
A lejtős terepen épített ház oldalsó homlokzatának magassága csökken, ennek tulajdonítható a földszinti ablakok elhelyezése.
A földszint magasságában a homlokzati részt sávozás és a nyílások egyszerű, finom vonalú keretezése díszíti. Az udvari homlokzat részben nyitott árkádívekkel készült, mely megoldás a korabeli épületeknél volt divat.
A műemlék megcsúfítása

eukave1

Az elmúlt század első éveiben, üzleti érdekből a földszinti nyílásokat brutálisan megnagyobbították, és nagy kirakatokat hoztak létre, mely megoldás az épület állékonyságát nagymértékben veszélyeztette.
A műemlék helyreállítását a város vezetősége szorgalmazta, és 1996 őszén fejezték be. Az épület részben visszanyerte az eredeti barokk-empire homlokzati képet.


A következő lapszámunkban:  Amit az Elba-, vagyis az Erzsébet-ligetről még tudni kell…


Régi és mai képek: Madaras József, Nagy-Bodó Szilárd, Szász Attila

Share Button
Ennyien olvasták: 2111

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

  1. Erdei János, USA New York május 22, 2015 at 4:14 de.

    Koszonom Tibor.’
    AZ embernek elszorul a szive,visszaszerezhetjuk Vasarhelyt es te ezert rengeteget teszel.Janos

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.