Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

A British Museum megvert mindenkit

Központ március 7, 2016 Hírek, Külföld, Kultúra

A londoni British Museum lett 2015-ben Nagy-Britannia leglátogatottabb nevezetessége: az intézmény immár kilencedik éve őrzi vezető helyét a szigetország legnépszerűbb látnivalóinak rangsorában.

London-British-Museum

A legkeresettebb turistalátványosságokat tömörítő Association of Leading Visitor Attractions nevű egyesület szerint a British Museum mintegy 6,8 millió látogatót vonzott tavaly, míg az előző évben 6,7 millióan keresték fel az intézményt.
A mutatók szerint a szigetország tíz leglátogatottabb nevezetességének tavaly egytől egyig London adott otthont. A brit főváros turistalátványosságai több mint 65 millió látogatót vonzottak 2015-ben – írta a BBC News. A National Gallery megőrizte második helyét a rangsorban, habár 5,9 milliós látogatószáma 8 százalékos visszaesést jelentett az előző évhez képest. A bronzérmet a Natural History Museum szerezte meg 5,3 millió látogatóval.
Mind a Southbank Centre, mind a Tate Modern jelentős – 18 százalékos, illetve 19 százalékos – látogatószám-csökkenést könyvelt el 2015-ben, ám így is a lista negyedik, valamint ötödik helyére került.
A Tate Modern kiállításaira 4,7 millióan voltak kíváncsiak tavaly, ami az intézmény legalacsonyabb látogatószáma volt az elmúlt tíz évben. Idén azonban a mutatók várhatóan javulni fognak, egyrészt a néhai amerikai festőművész, Georgia O’Keeffe alkotásait felvonultató tárlatnak, másrészt az intézmény nyáron megnyíló új szárnyának köszönhetően.
A Victoria and Albert Museum tavaly könyvelhette el történetének eddigi legsikeresebb tárlatát: az Alexander McQueen: Savage Beauty című kiállításnak köszönhetően az intézmény a hatodik helyre futott be 3,4 millió látogatóval. A hetedik helyet a londoni Science Museum szerezte meg 3,3 millió látogatóval.
Az időszakos kiállítások sok esetben jelentősen hozzájárultak a látogatószám-növekedéshez: a londoni Somerset House nyolcadikként futott be, a tízes élmezőny legnagyobb – 31 százalékos – látogatószám-gyarapodását produkálva, ami azt jelenti, hogy 3,2 millióan keresték fel az intézményt. A londoni Tower kilencedik lett, 2,8 millió látogatóval. A tízes élmezőny sereghajtójaként végzett National Portrait Gallery tavaly 2,14 millió látogatót vonzott, nagyrészt az Audrey Hepburn életén és karrierjén végigkalauzoló nagyszabású fotókiállításának köszönhetően.
A londoni Royal Academy of Arts – habár nem került be a legjobb tíz közé – 33 százalékkal növelte látogatószámát az Aj Vej-vej kínai képzőművész munkásságának szentelt tárlatnak és egy sor nyári kiállításnak köszönhetően. Tavaly összességében 3,2 százalékkal nőtt a nagy-britanniai nevezetességek látogatottsága és a legnagyobb – 5,48 százalékos – növekedést Skócia könyvelhette el.
A leglátogatottabb skót nevezetesség címét az edinburgh-i vár szerezte meg, öt év óta először fogadott több látogatót, mint a National Museum of Scotland, amely ugyanakkor a Londonon kívüli legnépszerűbb múzeum lett tavaly 1,6 millió látogatóval.
Az 1,8 millió látogatójával a tizenegyedik helyet megszerző Library of Birmingham megőrizte vezető helyét mint a brit fővároson kívüli legnépszerűbb ingyenes látnivaló. A Chester Zoo 1,7 millióan látogatót vonzott tavaly, ami azt jelenti, hogy az állatkert lett a legnépszerűbb Londonon kívüli fizetős látnivaló Angliában.

forrás: MTI

 

Share Button
Ennyien olvasták: 628

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.