Központ
2020. augusztus 08. szombat, László

Foreign Beggars, Modestep Dj Set, Halott Pénz, Krúbi, Saiid Akkezdet Phia és az USNK hatalmas bulival indított a VIBE Fesztivál első napján

Központ július 5, 2019 Aktualis

Foreign Beggars, Modestep Dj Set, Halott Pénz, Krúbi, Saiid Akkezdet Phia és az USNK hatalmas bulival indított a VIBE Fesztivál első napján. A zenei kínálat mellett, tömegeket vonzott a fesztivál tudásfóruma, a VIBE Koli is.

A VIBE Koliban olyan előadók nyitották meg az első napot, mint Kassay Anna blogger, aki világkörüli élményeiről és kalandjairól mesélt. Arra buzdította a fesztiválozókat, hogy olyan úti célokat keressenek, amelyeket meglátogatva választ találnak a bennük lévő kérdésekre. Koltai Balázs vállalkozó arról beszélt, hogy hogyan lehet elszállt ötletekből sikeres vállalkozást építeni. A Koli Parton megnyílt a SapExperience sátor, a Sapientia EMTE helyszíne. Stratégiai időpontban, a felvételik előtt van a fesztivált, így azok a fiatalok, akik még nem döntöttek, vagy a jövőben dönteniük kell arról, hogy milyen egyetemet válasszanak, azonnali segítséget kaphatnak oktatóktól, egyetemi hallgatóktól – emelték ki a Sapientia képviselői.

A VIBE Fesztivál második napjáról a szervezők a Fashion Corner programjait ajánlják, ahol divatbloggerekkel beszélgethetnek és az aktuális fesztiváldivatról hallhatnak a fesztiválozók. A Kerengő kulturális térben az Ady 100 interaktív programot ajánlják a szervezők, a VIBE Koli pedig további izgalmas programokat ajánl. A zenei program pénteki húzónevei pedig Lost Frequencies, Punnany Massif, Follow The Flow és Fran Palermo.


 

Pályaválasztási krízis helyett világkörüli út

„Olyan úti célokat válassz, amelyeket felkeresve választ találsz a benned lévő kérdésekre” – javasolja Kassay Anna blogger, világutazó, aki a VIBE Koli meghívottjaként érkezett a Maros-partra.

A millenniumi nemzedék örökmozgó, már ritkán választ életre szóló munkahelyeket, és a határok sem kötik őket. Bevállalósak és merészek, időnként talán a bizonytalanságot is jobban viselik, mint elődeik.
Kassay Anna marketing szakot végzett Kolozsváron, és ahelyett, hogy azon kezdett volna aggódni, milyen munkahelyet válasszon, világgá ment, ahogy azt már gyerekkora óta szerette volna. Barátjával hét hónapot töltött Közép-Amerikában, közben egy teljesen új szakmát tanult. Anna jelenleg webdesignerként és grafikusként keresi meg a következő repjegyre a pénzt. Digitális nomádként él, folyamatosan úton van, és bár nehéz így megtalálni a potenciális ügyfeleket, ritkán marad pénz nélkül.

Útjairól blogot és Instagram-oldalt vezet, úgy gondolja, sokaknak van szüksége biztatásra, hogy egy nagyobb útnak neki merjenek vágni, ebben pedig tud segíteni, hiszen rengeteg hasznos utazási trükköt sajátított el. Az egyik leghasznosabb, amit tanult, hogy hogyan kell folyamatos pörgésben is helyes döntéseket hozni, legyen szó akár szállásfoglalásról, akár az útvonalak, látványosságok kiválasztásáról. Kassay Anna párban szeret utazni, szüksége van rá, hogy valakivel egyeztessen, de azt is izgalmasnak találja, ha valaki egyedül kel útra. Mint mondja, nem eget rengetően más, ha valaki nőként utazik, csak bizonyos helyzetekben körültekintőbbnek kell lenni. De hosszú utak esetében ez nemtől függetlenül mindenkire érvényes.

Hazatéréskor mindig rájön arra, hogy milyen jó érzés, ha az embert családja és barátai várják. Anna szerint sokszor már ezért is megéri bevállalni egy-egy utat.

És, hogy számára mi volt a kérdés, amire választ keresett? Mint a millenniumi generációhoz tartozók közül nagyon sokan, ő is a „ki leszek, ha nagy leszek?”, „milyen szakmát válasszak?”, „hol találom meg a saját utam?” kérdések válaszaiért eredt útnak.

Kassay Anna kalandjai, utazással kapcsolatos tapasztalatai és tanácsai a www.youcantravelonabudget.com oldalon olvashatóak, vagy pedig ugyanezen a címen követhető Instagramon.


 

Sapientia-morzsák a VIBE Fesztiválon
 
Stratégiai időpontban, a felvételik előtt van a fesztivált, így azok a fiatalok, akik még nem döntöttek, vagy a jövőben dönteniük kell arról, hogy milyen egyetemet válasszanak, azonnali segítséget kaphatnak oktatóktól, egyetemi hallgatóktól. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem különleges programokkal készült a VIBE Fesztiválra. 

A SapExperience sátor az egyetem életébe nyújt betekintést, a sátor azoknak is izgalmas programokat kínál, akik túl vannak már az államvizsgán. Csütörtökön Gábor László Szabolcs terep robotját próbálhatták ki a fesztiválozók, az egyetem közegészségügy szakának diákjai pedig alkoholszintet és testzsírtömeg-indexet mértek.

Pénteken a média szak mutatkozik be a VIBE-on: délelőtt a hallgatók vizsgafilmjeiből vetítenek néhányat, a jelenlévő hallgatók pedig a forgatás nehézségeiről, titkairól mesélnek. Utána pedig ha valaki kíváncsi, hogyan kell gyönyörű csatajeleneteket, hullámzó tengert, középkori várat varázsolni a semmiből, a VIBE-on azt is megtudhatja, hogyan működnek a zöldvásznas effektek. Szinte mindannyian posztoltunk már képet valamilyen közösségi oldalra, dr. Mira Marincaș megmutatja hogyan fotózzunk helyesen azért, hogy biztosan egyből megugorjon a követőink és ismerőseink száma.

Szombaton kísérletnapot tartanak a SapExperience sátorban: laborkukacok magyarázzák el, hogyan működik a világ. Annak, aki látta az HBO Csernobil sorozatát, mindenképpen ajánlott részt venni dr. Néda Tamás előadásán: mi igaz és mi nem mindabból, amit a sorozat filmkockáin látunk? A Csernobilról szakszerűen című előadás ledönti a mítoszokat, és még azt is megtudhatjuk, hogyan kell sugárszintet mérni – emellett pedig por- és széndioxidszint-méréseket is végeznek a sapientiások. Vasárnap a Sapientia EMTE hallgatói önkormányzata frissíti fel a bulizásban megfáradt fiatalokat, vizesluficsatával. Amíg száradnak a ruhák, a sapis életről mesélnek az érdeklődőknek, vagy társasjátékozni is lehet.

A Sapientia EMTE több oktatója is előadást tart a VIBE Koliban, a részletes programért a szervezők a fesztiválalkalmazást vagy a Koli Facebook-eventjét ajánlják.


Sikeres vállalkozói példák: csigakereskedelemtől a szelfi-múzeumig

Első vállalkozói élménye az volt, amikor nyolc évesen almacsigákat tenyésztett, hogy egy kisállatkereskedésnek eladja. Majd egy bolhapiacon vásárolt társasjátékot értékesített a kezdeti ár többszöröséért. Koltai Balázs jelenleg több sikeres vállalkozásnak ötletgazdája és kivitelezője. A VIBE Koli első napján tartott előadást arról, hogy hogyan lehet elszállt ötletekből sikeres vállalkozást építeni.

Nemrégiben jelent meg egy cikk a Forbes Magyarország egyik számában, amely Koltai Balázs és párja, Gangel Lilla legújabb vállalkozásáról, a Szelfi-múzeumról ad hírt. A kifejezetten szelfizésre kialakított helyet 35 millió forintból indították, és a decemberi nyitás óta több mint 25 ezer látogatójuk volt. Ez azonban nem az első sikeres vállalkozás, amellyel Koltai felhívta magára a Forbes és az üzleti világ figyelmét. Hét éve indította a Paniq-szabadulószobákat, azóta már egy baltadobálót is nyitott, legújabb, párjával közös vállalkozásuk, a Szelfi-múzeum is sikeresen fut, és még mindig nem fáradtak bele a munkába. Koltai Balázs a hobbijának tekinti a vállalkozást, azt a részét szereti a legjobban, amikor az ötletből felépítheti a kész szolgáltatást.

„Nagyon sok bizniszem bebukott, voltam már futár és kerítésfestő is. Nem vagyok zseni, akkor leszel igazán jó vállalkozó, ha kitartó vagy” – mesélte a VIBE Koli résztvevőinek. Koltai nemzetközi példákból inspirálódik, felméri a hazai helyzetet, majd ha lát rá keresletet vagy piaci rést, munkához lát. „Kísérletezni nagyon drága és nagyon sok idő. Meg kell nézni, hogy mire van igény, és úgy létrehozni egy vállalkozást. Persze nem elég csak kitalálni és elindítani, utána jön a neheze” – részletezte előadása során. Szerinte, ha valaki vállalkozásba kezd, neki kell a legtöbbet dolgoznia, még olyankor is, amikor alkalmazottai már rég hazamentek. Koltai vállalkozói szemlélete, hogy egy jó ötlet és a folyamatos küzdelem sikerre visz, ugyanakkor fontosnak tartja azt is, hogy egy jó csapatot alakítson ki maga körül.

A VIBE Koli egyik célkitűzése, hogy olyan sikertörténeteket mutasson be, amelyek példaként szolgálhatnak a millenniumi generációnak, segítheti őket a pályaválasztásban. Koltai Balázs 31 éves, kitartó munkájával és ötleteiben való rendületlen hitével bárki számára követhető példát mutat.


(közlemeny)

Share Button
Ennyien olvasták: 782

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.