Aktualis Külföld

Kína nemet mondott a melegházasságra

Elutasította első fokon egy kínai bíróság annak a meleg párnak a keresetét, amely az ázsiai országban eddig példa nélküli módon az igazságszolgáltatáshoz fordult, mert nem érvényesítették házasságkötésüket – számolt be a helyi média a szerdai ítéletről.

hongkongi-enekesek

Az ítéletet csalódottan fogadták a tárgyalás pozitív eredményében reménykedők százai a bíróság szomszédságában, a dél-kínai Hunan tartomány Csangsa városában. A pár, Szun Ven-lin és Hu Ming-liang az ország különböző pontjairól érkezettek üdvrivalgása közepette lépett be kora reggel az ítélőszék épületébe.
A 26 éves felperes, Szun azt nyilatkozta, hogy élni fog fellebbezési jogával, amíg ki nem meríti az összes jogorvoslati lehetőséget. Arról is beszélt, hogy a rendőrség megpróbálta meggyőzni arról, hogy ne folytassa a pert, de ő eltökélt a kérdésben, szeretné az utat addig kitaposni, amíg lehet, hogy mindazokat segítse, akik hasonló cipőben járnak.
Amikor Szun beadta a keresetet, úgy fogalmazott, bízik a sikerben, mivel a kínai házassági törvény tartalmazza a házasság szabadságát és a nemek egyenlőségét.
Alig két éve nagy port vert fel, hogy Nagy-Britannia sanghaji főkonzulja munkahelyén, Kínában kötött házasságot férfi partnerével. A házasságot megörökítő képek igazi szenzációvá váltak az interneten, a párnak több tízezren küldték el jókívánságaikat. Nem hivatalos egybekelését egyébként már jó néhány meleg, illetve leszbikus kínai pár is bejelentette a nagy nyilvánosság előtt, képekkel illusztrálva, vegyes visszhangot kiváltva.
Kínában a homoszexualitás egészen 1997-ig törvényellenesnek számított, s csak 2001-ben került le a mentális betegségek listájáról. Mára már egyre kevésbé tabu: az országban meleg szórakozóhelyek működnek, a homoszexuálisoknak hivatalos társkereső oldaluk van, mind többen vállalják fel másságukat. A felmérések szerint elsősorban a társadalom iskolázottabb része az elfogadó irányukban.
A világ legnépesebb fejlődő országában ugyanakkor még mindig százmilliók számára elképzelhetetlen és elfogadhatatlan, hogy a gyerekük, hozzátartozójuk nyíltan is szakítson a hagyományos családmodellel. A homoszexuálisok közötti házasság legalizálásáról többször indult vita, de az a felfogás vált uralkodóvá, hogy ez egyelőre „túlságosan is előrehaladott lépés” lenne Kína számára.

forrás: mti

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.