Központ
2017. szeptember 20. szerda, Friderika
Zivatar
Ma
Zivatar
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Medvepánik van Szlovákiában

Központ április 11, 2016 Aktualis, Külföld

Szükségállapotot rendeltek el a legmagasabb szlovákiai hegység, a Magas-Tátra több településén a barnamedvék szokatlan elszaporodása miatt. Sűrűbben járőröznek a rendőrök.

shutterstock_168741947_664x0t1_ic

Sűrítik a medvefigyelő rendőri őrjáratokat Szlovákia Magastátra (Tátraváros, Vysoké Tatry) nevű településén. Miroslav Kolodzej, a környék rendőrfőnöke azt is bejelentette, hogy az emberre is veszélyes vadakat lelövik. Az állatok elejtésekor viszont vigyázniuk kell a rendőröknek, nehogy jogtalanságot kövessenek el. Csaknem negyedszázada törvény tiltja a barnamedvék elejtését Szlovákiában. A helyi hatóságoknak nincs felhatalmazásuk a medvék megölésére, erről a környezetvédelmi minisztériumnak kell döntenie – mondta a rendőrfőnök. Szlovákiában jelenleg 1400 körülire becsülik a medvék számát.

Magastátra település önkormányzata felszólította a lakosságot és a turistákat, hogy sötétedés után kerüljék a szemeteskukákat és a rosszul megvilágított utcákat, Ilyenkor a legnagyobb az esélye annak, hogy az emberek élelem után kutató éhes medvékkel találják szembe magukat.

“Máskor is előfordultak itt barnamedvék, de eddig még soha nem közelítették meg a lakott területeket ilyen gyakran, csak az országutakon és az ösvényeken kóboroltak. Idén azonban már öt panaszt is kaptunk arról, hogy medve tört be a házba, sőt két esetben rátámadtak a házőrző kutyára. Aggódunk az iskolák és óvodák körül bóklászó medvék miatt is” – mondta el Jan Mokos polgármester.

Hasonló óvatosság ajánlott Csorbató és Tátralomnic üdülőfalvakban is. A környéken lakóknak írásos tájékoztatót küldenek arról, hogy mi a teendő akkor, ha medvékkel találkoznak. A téli álom után az élelmet kereső medvék különösen aktívak tavasszal, ezért fordulnak elő a hegyi falvakban is.
Tavaly tavasszal Magyarországra is belépett barnamedve Szlovákiából. Az egyik állat mozgását jól tudták követni, mert GPS-jeladó volt rajta. A medve Rudabánya környékén is felbukkant.

forrás: mti, origo

Share Button
Ennyien olvasták: 288

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.