Központ
2020. február 29. szombat, Elemér

Újabb történelmi mélyponton a román éves infláció

Központ április 11, 2016 Aktualis, Belföld

Újabb történelmi mélypontra, mínusz 3 százalékra csökkent a román éves infláció márciusban – közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

Roman_inflacio

Előző hónapban mínusz 2,68 százalék volt az éves infláció. Romániában tavaly június óta negatív tartományban van a fogyasztói árindex. A mostani adat megfelel a román jegybank várakozásainak.
A mínusz 3 százalékos infláció elsősorban az élelmiszerek olcsóbbodásának köszönhető, amelyek tavaly márciushoz képest 6,74 százalékkal kerültek kevesebbe. A nem élelmiszerek fogyasztói árindexe 0,91 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,01 százalékkal csökkent.
Márciusban a havi infláció 0,10 százalékkal emelkedett februárhoz képest. A nem élelmiszerek 0,23 százalékkal drágultak, az élelmiszerek és a szolgáltatások egyaránt 0,01 százalékkal olcsóbbodtak.
A Román Nemzeti Bank az idén 1,4 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számol. Arra számítanak, hogy a fogyasztói árindex májusban kerül ismét pozitív tartományba. A jövő évre a román jegybank 3,4 százalékos inflációt vár.
A román alapkamat tavaly május óta a történelmi mélypontnak számító 1,75 százalékon áll.

forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 746

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.