Aktualis Külföld

Videón üzennek a halott párizsi terroristák

Embereket fejeznek le, egy másikat pedig pisztollyal végeznek ki a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet videóján a párizsi merényletek elkövetői közül kilencen. A gyilkosságokat még Szíriában követték el, a tavaly november 13-i párizsi terrortámadás előtt.

20160125bilal-hadfi-isis-iszlam-allam

„Öljétek meg őket bárhol, ahol rájuk találtok” – ez a címe az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legújabb videójának. A propagandafilmen felbukkannak a párizsi merénylők közül kilencen. A videón szereplők közül többen embereket fejeznek le, egyikük pedig pisztollyal végez ki egy megkötözött foglyot. A felvételek sivatagos környezetben készültek. A The Guardian című brit lap azt írja, hogy a párizsi merénylőket bemutató képsorokat Szíriában és Irakban vették fel.

Mosolyog a gyilkos

A videó hossza 18 perc. A felvétel elején Abdelhamid Abaaoud beszél, aki a párizsi támadások fő szervezője volt Európában. A férfi újabb, Európában végrehajtandó támadásokkal fenyegetőzik. Ő a terrorszervezet zászlaja előtt ül. Abaaoud decemberben halt meg, amikor Párizs Saint-Denis kerületében megtámadták rejtekhelyét a francia rendőrség különleges egységei. A videón felbukkan a legfiatalabb párizsi merénylő, a halálakor 20 éves Bilal Hadfi is, aki a Stade de France stadionnál robbantotta fel magát. Ő akkor saját magán kívül nem tudott megölni senkit. A videón viszont elkövet egy lefejezős gyilkosságot. Samy Amimour a Bataclan koncertteremnél robbantotta fel magát tavaly november 13-án. Édesapja még 2014-ben Szíriába utazott, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozott fiát megpróbálja jobb belátásra bírni. Nem járt sikerrel. Amimour a videó tanúsága szerint egy lefejezős gyilkosságban vett részt. Az ugyan nem látszik a felvételen, hogy ő maga gyilkolta volna meg a foglyot, viszonta levágott fejet kezébe veszi, és azzal pózolva mosolyog a kamerába.

20160125samy-amimour-isis-iszlam-allam

A videón látható egy felvétel David Cameron brit miniszterelnökről is. Az őt bemutató képsorokon célkeresztek jelennek meg. A videón ismert londoni helyszínek is láthatók. Egy felirat is megjelenik a Nagy-Britanniához köthető képek bemutatásakor: kardunk célba veszi a hitetelneket”. A fenyegető üzenetet jelenleg vizsgálja a brit kormány – írja a The Guardian. A videón franciául és arabul beszélnek a terroristák.

A terror éve Párizsban

November 13-án este Párizsban párhuzamosan hét helyszínen követettek el dzsihadista terrortámadást, amelyben 130 vesztették életüket és 350-en megsebesültek. A Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, s megölt egy embert, majd Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. Öt helyszínen (a bataclan koncertteremben, kávéházakban, bárokban és éttermekben) 39 embert öltek meg azonnal.

forrás: Origo, L. Nagy Gábor

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.