Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

A Kultúrpalota centenáriuma – magyar előadók és RMDSZ nélkül

Központ augusztus 9, 2013 Belföld

kulturpalotaA Kultúrpalota centenáriuma – magyar előadók és RMDSZ nélkül

Két és fél hónapos rendezvényt szervez a Kultúrpalota építésének százéves évfordulójára a „Kultúra egyesít!” címmel a Maros megyei tanács – jelentette be annak elnöke, Ciprian Dobre. A szeptember 5-e és november 22-e között lezajló eseményen magyar rendezvények elenyészően vannak jelen a programban, a Bernády György által építtetett intézmény születésnapján csupán négy előadó képviseli a magyar kultúrát.

Így a Karthago együttes, Molnár Tünde marosvásárhelyi orgonaművész és Kardos Álmos, illetve Kardos Margit kamarazenészek a magyar nemzetiségű fellépők. A program többi része kizárólag román előadóművészek, írók, költők, zeneszerzők életművét mutatja be, és a meghívott komoly- és könnyűzene fellépők között is kizárólag román nemzetiségűek szerepelnek.

A visszás helyzetről Soós Zoltán RMDSZ-es városi önkormányzati képviselőt kérdeztük. „A városi RMDSZ csak alszervezői minőségben segíti a rendezvény lezajlását, azaz a Múzeumok Vására programszám lebonyolítása tartozik a mi feladatkörünkbe, és a helyszínt biztosítjuk a programoknak” – mondta el Soós. Leszögezte azt is, hogy a meghívottak kiválasztásába, illetve program összeállításába semmiféle beleszólásuk nem volt.

Lapunk a megyei tanács RMDSZ-es képviselőinek, illetve a szövetség illetékeseinek, de az alpolgármester álláspontjára is kíváncsi volt, ám egyiküket sem sikerült elérnünk.

Mint ismeretes, a Kultúrpalota Marosvásárhely főterén álló meghatározó épület, amely 1911 és 1913 között épült. Az épületet a Bernády György polgármester által felkért budapesti Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte. A Kultúrpalota a magyaros szecesszió Lechner Ödön által elindított építészeti mozgalom egyik jelentős példája és a szintén magyaros törekvéseket képviselő gödöllői művésztelep összművészeti törekvéseinek csúcspontja.

Ennyien olvasták: 380

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.