Központ
2020. február 18. kedd, Bernadett

„A Maros megyei tanfelügyelőség nacionalizmustól bűzlik”

Központ június 18, 2013 Belföld

„A Maros megyei tanfelügyelőség nacionalizmustól bűzlik”

Bírálta Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkár-helyettese a Maros megyei főtanfelügyelőség által kibocsátott rendeletet, amelyben megtiltja a megye iskoláinak a kétnyelvű érdemoklevelek kibocsátását.

„A Maros megyei tanfelügyelőség épülete a többségi nacionalizmustól régóta bűzlik: jó lenne kiszellőztetni és egy kicsit megmozgatni az állóvizeket. Ehelyett a még hivatalban levő főtanfelügyelő túllép a hatáskörén és bele próbál szólni abba is, hogy az iskolák milyen díjakat, okleveleket, dicsérő iratokat nyomtatnak sikeres tanulóinak. Az iskolák elsősorban szülői, pedagógusi és önkormányzati hatáskörben vannak, a tanfelügyelőségek az országos oktatási – tehát szakmai – politikát felügyelik, és egyes szervezési jogosítványaik vannak. Vannak törvényesség felügyeletéről szóló jogosítványaik is ugyan, csakhogy semmilyen jogszabály nem tiltja az iskoláknak, hogy milyen papíron, milyen formai elemekkel nyugtázzák kiemelt teljesítményű tanulóik érdemeit, illetve, hogy ezeket hol nyomtatják, hol szerkesztik. Az évzárói diplomák nem tartoznak az 5565/2010-es minisztériumi rendelet hatálya alá sem, ami az iskolai okmányokról rendelkezik. Helyes, hogy a helyi RMDSZ azonnal felszólította a megtévedt főtanfelügyelőt, hogy vonja vissza azt a rendeletet (ez tulajdonképpen egy fontoskodó cifra körlevél, nem több), sőt a leghelyesebb az, ha ezt egyszerűen tudomásul sem veszi, ha pedig szükséges, akkor az iskolaszékek határozottan, ha kell a helyzethez illően nyersen lépnek fel” – fogalmazott Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese.

Az oktatásért felelős főtitkárhelyettes hozzátette: „Egyébként a romániai magyar iskolai rendszer maximálisan alkalmazkodott az egyes oklevelek terén a központi elvárásokhoz. Nem kuruckodtunk ott, ahol nem volt alkalmas, és például az országos tantárgyversenyeinket sorra elismertettük a minisztériummal, ami minisztériumi oklevéllel jár, és bármennyire is román nyelvűek voltak ezek, bármilyen giccses bizánciak, az ilyeneket is kiadtuk – még a magyar nyelv és irodalom versenyein is ­- kiadtuk, hiszen ezek nem csak szimbolikusak, hanem különböző pályázatokon, egyetemi felvételiken számítanak.”

Forrás: Közlemény, transindex.ro

Ennyien olvasták: 382

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.