Központ
2020. december 06. vasárnap, Miklós

A mellrákműtétek fele fölösleges Nagy-Britanniában egy kutatás szerint

Központ március 25, 2014 Belföld

A mellrákműtétek fele fölösleges Nagy-Britanniában egy kutatás szerint

Feleslegesnek bizonyult minden második mellrákműtét, amelyet a rákot megelőző állapot, a DCIS (in situ ductalis carcinoma) diagnózisa miatt végeznek el Nagy-Britanniában – állapította meg egy átfogó brit kutatás. 

 

A Glasgowban tartott Európai Mellrákkonferencián ismertetett kutatás azt vizsgálta, milyen kezelést kapnak azok a nők, akiknél DCIS-t diagnosztizáltak – adta hírül aThe Daily Telegraph online kiadása. 

A DCIS esetében a mell tejcsatornáiban azonosítanak rákos sejteket. Kezelés nélkül a páciensek felénél valószínűleg mellrák alakul ki. Nagy-Britanniában évente mintegy ötezer nőnél állapítják meg az elváltozást. 

A kutatók több mint nyolcezer esetet vizsgáltak meg, közülük körülbelül 2500 nőnek távolították el a mellét. Megállapították, hogy az esetek 49 százalékában a műtét vagy felesleges volt, vagy azért hajtották végre, mert a megelőző operáció sikertelen volt. 

A tanulmány szerint az orvosok gyakran rosszul becsülik fel a betegség kiterjedtségét, ez pedig azt jelenti, hogy olyanoknak is eltávolítják a mellét, akinek nem kellett volna, miközben kisebb beavatkozást végeznek másoknál, akiken a nagy műtét segített volna. 

A kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy óriásiak a különbségek az egyes kórházak között, ezért nők ezreit kezelik tévesen.

Forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 339

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.