Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

A parlament “megadta magát” a kormány előtt

Központ július 15, 2013 Belföld

A parlament “megadta magát” a kormány előtt

Romániában a parlament nem érvényesíti a kormány feletti ellenőrző szerepét, ami abból is látszik, hogy a tavaszi ülésszakban elfogadott törvények csaknem 90 százalékát a kormány kezdeményezte – állapította meg hétfőn közzétett jelentésében a független szakértőkből álló bukaresti Közpolitikai Intézet (IPP). 

Az IPP a 2012 decemberében megválasztott új román törvényhozás első fél évében elfogadott 220 jogszabályt elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a parlament “megadta magát” a kormány előtt. A civil szervezet szerint a megnövekedett létszámú parlament képviselői és szenátorai csaknem ötven százalékkal kevesebb törvénykezdeményezést terjesztettek be, mint a korábbi törvényhozók a tavalyi év azonos időszakában. A képviselői indítványok száma így is másfélszerese volt a kormány tervezeteinek, a parlament mégis ez utóbbiakat szavazta meg: az elfogadott jogszabályok 89 százalékát a kormány dolgozta ki. 

Az interpellációk számából a közpolitikai intézet arra következtetett, hogy a jobbközép ellenzéket tömörítő Demokrata Liberális Párt (PDL) helyett sokszor a kétharmados kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata (PSD), illetve Nemzeti Liberális Párt (PNL) honatyái viselkedtek úgy, mintha ellenzékben lennének. 

A parlamentben a választások után is folytatódott a politikai migráció: a tavaszi ülésszakban 29 képviselő ült át legalább egyszer egy másik frakcióhoz. A rekordot egy Suceava megyei képviselő tartja, aki ötször váltott pártot öt hónap alatt. Az ellenzékben lévő populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) 17 képviselőt és két szenátort, a PDL pedig hét képviselőt és két szenátort veszített – többségük a kormányoldalra ült át. 

Az IPP mérlege szerint a tavaszi ülésszakban kevesebb mint 50 alkalommal ülésezett (együtt, vagy külön) a parlament két háza, fenntartásuk pedig havi 2,8 millió euróba került a román adófizetőknek.

Forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 272

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.