Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

A székelyek nagyobb része inkább Erdély autonómiáját óhajtja

Központ április 8, 2013 Belföld

A székelyek nagyobb része inkább Erdély autonómiáját óhajtja

A megkérdezett romániai magyarok mintegy fele esélyt lát arra, hogy legfeljebb tizenkét éven belül Erdély valamilyen típusú autonómiát szerez. A Bell Research közvélemény-kutatását a magyarországi Országgyűlés Hivatalának Külügyi Igazgatósága gondozásában megjelenő Nemzetpolitikai Tükör nevű folyóirat legfrissebb számában ismertették. 

 

A folyóiratban az olvasható, a felmérés három határmenti (Bihar, Szilágy, Szatmár) és három székelyföldi (Kovászna, Hargita, Maros) megyében készült tavaly augusztus és október között. Az 1800 válaszadó fele szerint kivívható az erdélyi autonómia: 12%-uk szerint négy, 18%-uk szerint nyolc, 19%-uk szerint pedig 12 éven belül van esély az autonómia megszerzésére. 

Területi megoszlás szerint míg a székelyföldiek 58%-a vélte úgy, hogy Erdély autonómiája három politikai cikluson belül elérhető, ugyanez az arány a határmenti megyékben lényegesen alacsonyabb volt, 30% körüli. A válaszadók 35%-a gondolta azt, hogy Erdély autonómiájának kivívására nincs esély. A felmérés szerint a plusz/mínusz 2,31%-os hibahatárhoz közeli, 3% azoknak az aránya, akik szerint nincs is szükség autonómiára – ismertették a folyóiratban. 

Mint írták, az erdélyi autonómia jellegével kapcsolatban az autonómiára esélyt látó 894 válaszadó 56%-a szerint mind a területi-közigazgatási, mind a gazdasági, mind pedig a kulturális autonómia kivívható az elkövetkezendő tizenkét évben. Azok a válaszadók, akik csak egyféle autonómiára láttak esélyt, Székelyföldön magasabb arányban vélték reálisnak a kulturális és a gazdasági autonómiát, mint a területi önállóság elérését. A határ mentén viszont a kulturális autonómia mellett inkább a területi önállóság kivívását valószínűsítették. 

A válaszadók a kutatás során arról is nyilatkoztak a személyesen felvett interjúkban, hogy melyiket tartják a legfontosabbnak: Erdély autonómiáját, a schengeni övezethez csatlakozást, Székelyföld autonómiáját, a Székely Mikó Kollégium ügyét, a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügyét, vagy a magánjavak, illetve az egyházi javak visszaszolgáltatását. A válaszadók összessége a legnagyobb arányban (34%) Erdély autonómiáját jelölte meg a legfontosabbként. 

Ebben a kérdésben is különbségek tapasztalhatók földrajzi megoszlás szerint. Székelyföldön a legtöbben (36%) első helyre Erdély autonómiáját helyezték, ezt követi azok aránya, akik a székely autonómiát jelölték meg első helyen (18%). Ezzel szemben a határ menti megyékben a válaszadók 33%-a a schengeni övezethez csatlakozást tartotta a legfontosabbnak, és 29%-uk az erdélyi autonómia ügyét.

Forrás: mti

Ennyien olvasták: 395

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.