Központ
2020. február 24. hétfő, Szökőnap

Alkotmányos a népszavazás részvételi küszöbének csökkentése, de csak jövőre

Központ június 27, 2013 Belföld

referendumAlkotmányos a népszavazás részvételi küszöbének csökkentése, de csak jövőre

Nem sérti az alaptörvényt a népszavazások érvényességi küszöbének 50-ről 30 százalékra való leszállítása, ha ezt csak egy év múlva kezdik alkalmazni – állapította meg szerdán az alkotmánybíróság. 

 

A taláros testülettől az ellenzéki pártok – köztük az RMDSZ – kértek normakontrollt. 

Az USL törvényhozói azért módosították a népszavazási törvényt, hogy az esetleges választói érdektelenség ne hiúsítsa meg az alkotmány módosítását, amelyről népszavazást kell majd kiírni. Az USL tervei szerint ősszel rendeznék meg az alaptörvény módosításáról szóló népszavazást, de az alkotmánybíróság döntése értelmében az csak akkor lesz érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők több mint fele megjelenik az urnáknál. 

A hírtelevíziók feltételezése szerint az alkotmánybíróság a Velencei Bizottság egyik ajánlását vette figyelembe, amely szerint az államoknak tartózkodniuk kell attól, hogy megváltoztassák a voksolásra vonatkozó törvényt kevesebb mint egy évvel a választók urnákhoz szólítása előtt. 

Crin Antonescu PNL-elnök a döntésre úgy reagált: még nem tudják, miként lépnek, de lehetséges, hogy elhalasztják az alkotmánymódosításról szóló népszavazást, akár a 2014-es elnökválasztások idejére, amikor magas részvételi arányra számítanak. 

A Traian Basescu államfő leváltásáról rendezett tavalyi népszavazást érvénytelenítette az alkotmánybíróság, mivel a részvétel nem haladta meg az ötven százalékot. 

Románia választói névjegyzékében több mint 18 millió polgár szerepel, közöttük a külföldön dolgozó csaknem hárommillió vendégmunkás. Ezért a választásokon a részvétel nagyon ritkán éri el az ötven százalékot. 

A szigorú érvényességi feltételnek az utóbbi két évtizedben csak két népszavazás felelt meg: az alkotmánymódosításról rendezett 2003-as referendum (amely két napig tartott), valamint a parlament karcsúsításáról szóló, Traian Basescu által kezdeményezett 2009-es népszavazás.

Forrás: mti, mediafax

 

Ennyien olvasták: 352

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.