Központ
2019. december 06. péntek, Miklós

Autonómia – a fejekben vagy a zsebekben?

Központ október 3, 2013 Belföld

FerenczZsomborAutonómia – a fejekben vagy a zsebekben?

Az utóbbi időben egyre nyilvánvalóbbá vált az erdélyiek, és ezen belül a székelyek önrendelkezésének a létjogosultsága. A Bukarestben és Brüsszelben meghozott gyarmatosító intézkedések egyre nagyobb felháborodást keltenek az itt élő magyarok és románok körében egyaránt. Annak ellenére, hogy a gazdasági megszorításokat országos szinten, egységesen szabják meg, a beruházások szempontjából mindig hátrányban részesítenek. A nemzeti vagyontól megfosztanak, önkényesen megszabott régiókba terelnek, a függetlenségünket pedig – főleg gazdasági eszközökkel – korlátozzák. Az egyformán befizetett pénzeket preferenciálisan osztják szét a bukaresti és brüsszeli „támogatások” által. Mi mindig a sor végére kerülünk. Annak, aki nem dolgozik, sokkal több pénz, jutalék és segély jár, mint annak, aki anyagi javakat termel. Előnyben részesülnek az ingyenélők, a haszonlesők és a kéregetők.

Nem jártak sikerrel politikusaink bukaresti, budapesti és brüsszeli próbálkozásai sem, mert tovább nőtt Erdély gazdasági lemaradása a Kárpátokon kívüli vidékekkel szemben, de ezen belül is Székelyföld leszegényedése a szomszédos megyékkel szemben. A jelenlegi állapotok enyhítésére – az önrendelkezés hiányában – semmiféle esélyünk sincs, mivel a hatalom, az eddigi irányzatoknak megfelelően, térségünk gyarmatosításával van elfoglalva. Ez a mostoha bánásmód a politikusokkal szembeni ellenszenvet és az autonómiapártiak iránti rokonszenvet eredményezte.

A kérdés az, hogy azon túlmenően, hogy az erdélyi magyar politikai pártok a hétköznapi emberek mozgósítását helyezték kilátásba a székelyek nagy menetelése és az aláírásgyűjtési akció által, milyen más eszközökkel lehetne nyomást gyakorolni a központi hatalomra? Az önrendelkezési szerepkört, a jelenlegi közigazgatási törvényeknek megfelelően, az önkormányzatoknak kellene ellátniuk. Ezek a hatalmi funkciókkal rendelkező helyi testületek számos olyan döntést hozhatnak, amelyek az érintett közösségek megfelelő régiókba való tömörülését és gazdasági fellendülését eredményeznék. Olyan egyezségeket köthetnek a hasonló érdekeket képviselő településekkel, amelyek végső soron a székelyföldi autonómia ügyét szolgálnák.

Az infrastrukturális beruházások, a turisztikai tevékenységek és a marketingstratégiák székelyföldi összehangolása mindannyiunk javára válna. Megfelelő hozzáállással, komoly anyagi áldozatok nélkül is jó eredményeket lehetne elérni a térség önállósítása, fellendítése és a köztudatba való beépítése terén. Az erdélyi magyar települések önkormányzatainak és a közélet szereplőinek nem az egymás elleni harcban, hanem az összefogásban kellene jeleskedniük, annak érdekében, hogy minél jobb megítélésben részesüljön vidékünk. Egy ilyen erdélyi, és ezen belül székelyföldi önkormányzati regionális hálózat, amely különböző tevékenységi területeken megvalósuló összefonódásban nyilvánulna meg, akár a politikai ellenszélben is megvalósíthatná a régiónk autonómiáját.


Ennyien olvasták: 325

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.