Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Az RMDSZ kiáltványa egy környezetbarát városért

Központ március 6, 2013 Belföld

Az RMDSZ kiáltványa egy környezetbarát városért

„Évek óta véget nem érő vitát vált ki a környezetvédő szervezetek és a városvezetés között a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal fakivágási és metszési programja. Az idén is az előző években tapasztalt módszer szerint fogtak hozzá a munkálatoknak” – áll az RMDSZ vásárhelyi frakciója által elküldött kiáltványban.

 

Hozzáteszik, az idei fakivágási program 26. pontjában minden olyan fát kivágnának, amely az útkereszteződésektől 20-30 méterre találhatóak, a következő pontban pedig azt tervezik, hogy a járdák mentén minden 15 évesnél idősebb fát kidöntenek, s az is különös, hogy a N. Iorga utcában minden második fától meg akarnak szabadulni. Valószínű, hogy közlekedés- és lakosságbiztonsági indokra hivatkoznak, azonban a szándék messze túlmutat ezen a célon.

„Mindezek mellett továbbra sem járnak el szabályosan, ugyanis figyelmen kívül hagyják a fakivágási eljárást és működési szabályzatot rögzítő, – utólag a 83/2010-es helyi tanácsi határozattal módosított –197/2007-es határozat leszögezi azt, hogy a fakivágási programot felülbírálhatja az a szakbizottság, amelynek tagjai között, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szakosztályának képviselői mellett, kötelezően jelen kell lennie a nemkormányzati szervezetek két, illetve a Maros Megyei Környezetvédelmi Felügyelőség egy képviselőjének is. Az említett bizottság havonta egyszer, illetve bármikor ülésezhet, ha valamelyik tag indítványozza ezt. A fakivágást és metszést kizárólag az engedély beszerzése után lehet elvégezni úgy, hogy a környék zöldövezete ne károsuljon. Az engedélyt csak az említett bizottság jóváhagyása után lehet kibocsátani” – informálnak az RMDSZ-esek.

„Mindezekért felhívjuk a polgármesteri hivatal figyelmét, hogy a korábban említett, tervezett fakivágás esetén a tanácsi határozatnak megfelelően járjanak el. Amennyiben a polgármesteri hivatal továbbra sem veszi figyelembe úgy a bizottság, mint a lakosok azon jogos igényét, hogy a környezetvédelmi szabályoknak megfelelően, ésszerű érvek mentén járjanak el és gondozzák a város zöldövezetét, – a demokrácia elveinek megfelelően – támogatjuk a civil szervezetek törvényes környezetvédő kezdeményezését. Továbbá felkérjük a polgármesteri hivatalt, hogy nyújtsa be a helyi tanácshoz több zöldövezet és/vagy egy új városi park létesítésének konkrét tervét” – zárja a felhívást az RMDSZ Marosvásárhelyi városi frakciója.

Ennyien olvasták: 378

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.