hunor
Belföld

Az RMDSZ márciusban rangsorolja európai parlamenti képviselő-jelöltjeit

Az RMDSZ márciusban rangsorolja európai parlamenti képviselő-jelöltjeit

Március elsején rangsorolja az európai parlamenti képviselőjelöltjeit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szombati marosvásárhelyi ülésén elfogadták a jelöltállítás szabályzatát.

 

A szabályzat szerint csakis az RMDSZ valamely területi szervezete, platformja, társult szervezete, nőszervezete, vagy a szövetséges ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) ajánlásával lehet pályázni a képviselőjelöltségre. A pályázatokat a jelölteknek február 15-ig kell benyújtaniuk.

„Akik azzal zsarolnak bennünket, hogy ha nem adjuk fel az identitásunkat, nem kötünk koalíciót, akkor ők elindulnak és kiütnek bennünket az európai parlamentből, azokat nem tudjuk partnernek tekinteni” – jelentette ki Kelemen Hunor a tanácskozást követő sajtótájékoztatón.
Az RMDSZ elnöke közölte, hogy a közeljövőben sort kerítenek arra a találkozóra, amit a Magyar Polgári Párt (MPP) kezdeményezett a szövetséggel. Ezen a „közös tervekről és a romániai magyarság előtt álló kihívásokról” kívánnak tárgyalni.

Kelemen Hunor kitért a válasz elől az SZKT ülését követő sajtótájékoztatón, amikor azt kérdezték tőle, Markó Bélának válaszolt-e amikor arról beszélt, hogy a politikai eszközök vagylagossága helyett a parlamenti eszközökkel is és a tömegmegmozdulások eszközével is élni kell. Markó Béla, a szövetség volt elnöke korábban az Élet és Irodalomban olyan politikai esszét jelentetett meg, amelyben a Székelyek nagy menetelésén való részvétel miatt fogalmazott meg bírálatot az RMDSZ vezetésével szemben.

Markó Béla az SZKT-n elhangzott felszólalásában Kelemen Hunornak csak a magyarországi választásokkal kapcsolatos álláspontját bírálta. A volt elnök kijelentette az RMDSZ-nek nem kellene foglalkoznia azzal, hogy megkönnyítse az erdélyi magyarok választási részvételét. „Nem hiszem, hogy a közeljövőnek ez lenne a számunkra legfontosabb feladata” – fogalmazott a volt elnök.

forrás: MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.