Belföld

Besúgó volt Andrei Marga

Besúgó volt Andrei Marga

Andrei Marga volt külügyminiszter, a Román Kulturális Intézet elnöki tisztségének várományosa besúgó volt – írta csütörtök este az Evenimentul zilei. A lap liberális forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) olyan dokumentumokra bukkant, amelyek bizonyítják, hogy Marga az 1970-es évektől kezdődően együttműködött a kommunista rezsim titkosszolgálatával. 

 

Titkosszolgálati források az Adevărulnak megerősítették, hogy a CNSAS-nál legalább egy olyan beszervezési dosszié található, amelyben a volt külügyminiszter neve három fedőnév alatt szerepel. A dokumentumok szerint Marga besúgói tevékenysége a külföldi állampolgárok megfigyelésére is kiterjedt. 

Az átvilágító bizottság azután jelentette be, hogy átvizsgálja Andrei Marga múltját, miután Sebastian Lăzăroiu volt elnöki tanácsadó egy májusi Facebook-bejegyzésben burkoltan utalt arra, hogy a BBTE volt rektora Andrei Mureşan fedőnéven évekig jelentett a Szekuritáténak. Marga akkor tagadta, hogy besúgói múltja lenne. 

A CNSAS szeptember 11. ülésén tárgyalja Andrei Marga ügyét.

Forrás: evz, adevarul, mediafax, transindex

 

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.