Központ
2018. július 22. vasárnap, Magdolna

Bíróság elé állítanák a kommunista pribékeket

Központ augusztus 1, 2013 Belföld

visinescuokBíróság elé állítanák a kommunista pribékeket

Emberölés gyanújával tett feljelentést a bukaresti katonai ügyészségen a 88 éves Alexandru Vișinescu volt börtönparancsnok ellen a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) – közölte kedden Andrei Muraru, az intézet ügyvezető elnöke.

 

Vișinescu 1956 és 1963 között a hírhedt Râmnicu Sărat-i börtönt irányította, ahol gyakorlatilag minden politikai foglyot testi és lelki kínzásnak vetettek alá a börtönparancsnok utasításai alapján – állította Muraru. Hozzátette, az IICCMER több száz bizonyítékot adott át a katonai ügyészségnek arról, hogy a politikai foglyok embertelen bánásmódot szenvedtek el: rendszeresen verték és éheztetették őket, megtagadták tőlük a gyógykezelést.

Vișinescut a Nemzeti Parasztpárt több vezető politikusának haláláért tartja felelősnek az IICCMER. A volt börtönparancsnok jelenleg egy tömbházban él Bukarest belvárosában, és jó egészségnek örvend. Vișinescun kívül az IICCMER további 34, még életben lévő kommunista pribéket akar bíróság elé állítani. Az intézet közlése szerint mindegyiküket szándékos emberöléssel, illetve népirtással gyanúsítják.

Adriana Niculescu, az IICCMER szóvivője korábban az MTI rendelkezésére bocsátott egy kimutatást, amelyből kiderül, hogy 2006 és 2008 között hat esetben fordult az intézet az ügyészséghez ismert kommunistaellenes ellenállók kínvallatóinak, a Szabad Európa Rádió román szerkesztősége elleni merénylet elkövetőinek, Magyarországra szökött személyek kiskorú testvéreit bántalmazó csíkszeredai börtönőröknek a bíróság elé állítását kérve, de az ügyészség – többnyire a tettek elévülésére hivatkozva – nem indította meg a bűnvádi eljárást.

A kommunizmus áldozatainak emlékére létrehozott máramarosszigeti börtönmúzeum kutatóintézete szerint több mint 600 ezer embert ítéltek el és zártak börtönbe politikai okok miatt a kommunisták Romániában 1945 és 1989 között, húsz százalékuk sosem tért haza.

forrás: MTI

 

Ennyien olvasták: 236

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.