Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Hózápor
Ma
Hózápor
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Börtönbe küldenék, aki az autonómiát hirdeti

Központ június 3, 2014 Belföld

Börtönbe küldenék, aki az autonómiát hirdeti

A területi autonómia és „mindenféle szakadár törekvés” betiltásáról terjesztett törvénytervezetet hétfőn a bukaresti parlament elé Bogdan Diaconu, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője.

 

A tervezet szerint tilos lenne ezeket az eszméket gyűléseken, rendezvényeken, vitákon, politikai vagy civil kezdeményezések révén népszerűsíteni. A tiltást megszegő magánszemélyeket a törvény egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná, az ellene vétő szervezeteket pedig feloszlatná.

A magyarellenes írásairól és törvénykezdeményezéseiről hírhedt képviselő hétfői sajtóértekezletén azt fejtegette, hogy Romániát erősödő szakadár törekvések fenyegetik, ezért olyan eszközökre van szüksége, amelyek megakadályozzák, hogy a területén működő és Magyarország támogatását élvező szervezetek a területi autonómia eszméjét terjesszék.
Hangoztatta, hogy a Krím félszigetnek a közösségi önrendelkezés ürügyével történt orosz annektálása veszélyes precedenst teremtett, amely más szakadár törekvéseket is felbátorít. Szerinte Románia máris a magyar szélsőségesség veszélyével szembesül, hiszen a magyar miniszterelnök – állította Diaconu – országa hivatalos külpolitikájává tette a külhoni magyarok területi autonómiájának támogatását, a Fidesz pedig befutó helyeket biztosított EP-listáján a szerbiai, romániai és ukrajnai autonómiapárti szervezetek képviselőinek.

Diaconu szerint a bukaresti kormánykoalícióban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is Orbán Viktor szövetségesévé vált, átvette Budapest „szakadár nézeteit”, hiszen törvénytervezetet készül beterjeszteni a területi autonómiáról. Szerinte mindez Románia integritását veszélyezteti, törvénytervezetének elfogadása viszont lehetővé tenné ennek a veszélynek az elhárítását.

Diaconu egy másik törvényjavaslatát márciusban nagy többséggel fogadta el a román szenátus. A képviselő olyan jogszabályt javasolt, amely megkönnyítené Tőkés László EP-képviselő román állami kitüntetésének visszavonását arra hivatkozva, hogy az ország nemzetállami, egységes jellegét bíráló kijelentést tett. A jogszabály ügyében a képviselőháznak kell majd kimondania a döntő szót.

forrás: MTI

Ennyien olvasták: 117

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.