Központ
2018. július 22. vasárnap, Magdolna

Băsescu: „a magyar kisebbség jogai egyenlők a román többség jogaival”

Központ augusztus 6, 2013 Belföld

Băsescu: „a magyar kisebbség jogai egyenlők a román többség jogaival”

Az államfő úgy véli, az USL-nek megmutatkoztak a korlátai, és nem lesz képes véghezvinni a régiósítás tervét.

 

Traian Băsescu államelnök szerint a 70%-os parlamenti többségképtelen fejlődést generálni Romániában. Úgy gondolja, egy modern, az állami intézmények működését egyszerűsítő alkotmány és a közigazgatás újjászervezése lett volna a bizonyíték arra, hogy az USL képes túllépni azon, hogy nem rendelkezik vízióval.

Az államfő hozzátette, a mostani kormány bebizonyította, hogy képtelen erre, és ezzel egy óriási lehetőséget szalasztott el. Szerinte Liviu Dragnea miniszter rosszul fogott hozzá a régiósításhoz, nem alulról jövő kezdeményezésekre alapozott. Szerinte kezdésként a községek és az intézmények összevonásával kellett volna foglalkozni, valamint a bürokrácia csökkentése is kulcsfontosságú lett volna.

„Úgy gondolom, hogy az RMDSZ politikai játékának területén vagyunk. Meggyőződésem, hogy senki sem ellenezhet egy ilyen törvényt, mert szükség van az újjászervezésre. (…) Tiszteletben kell tartani a jogaikat, de a magyar kisebbség jogai egyenlők a román többség jogaival. Nem egy másik országot akarunk létrehozni az országon belül. És az autonómia ugyanaz Hargita, Kovászna és Maros megyében, mint Caracalon, vagy Konstancán, ezt meg kell érteni, mert az alkotmány írja elő, és ezt senki sem fogja átírni az alkotmányban” – nyilatkozta az RMDSZ kapcsán.

Băsescu szerint a 70%-os, RMDSZ nélküli többség figyelmen kívül hagyhatta volna egyes magyar politikusok önteltségét és azt a nevetséges kérést, hogy Erdély kerüljön Magyarország védhatalma alá.

forrás: mediafax, manna.ro

 

 

Ennyien olvasták: 204

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.