rmdsz
Belföld

Budapest Bár-koncertet is terveznek

Elkészült a Kultúrpalota centenáriumának magyar programja

Budapest Bár-koncertet is terveznek

Ha megkésve is, de végre elkészült a magyar program a Kultúrpalota száz éves évfordulójára. „Most már jelen időben állíthatom: nemzetiségileg kiegyensúlyozott a programja a két és fél hónapos rendezvénysorozatnak, ugyanakkor a magyar nyelvű reklámhordozókkal jövő héten szórjuk tele a várost” – mondta el mai sajtótájékoztatóján Kelemen Márton, a Maros megyei tanács RMDSZ-frakciójának vezetője.

Továbbá kihangsúlyozta, hogy bár több programszám sem köthető egyetlen nemzetiséghez vagy nyelvhez, ám tartalmas, komplex, jó minőségű a szeptember 5-e és november 22-e között megszervezett rendezvény programja, ahol magyar, román, illetve nemzetközi vonatkozású előadásokkal és fellépőkkel várják a nagyérdeműt.

Gáspárik Attila megyei tanácsos, a Nemzeti Színház igazgatója kifejtette, hogy a programtervezés alapkoncepciója az volt, hogy „impulzust adjanak a Kultúrpalotának”, azaz a Bernády-örökség ne csak a száz éves születésnapján legyen fontos, hanem az év összes napján kínáljon a város lakosainak, de a turisták számára is vonzó műsorokat, produkciókat.

Csép Andrea RMDSZ-es tanácsos elmondta: „A rendezvénysorozat minden típusú művészetnek helyet ad, így színház, zene, film, könyv és képzőművészeti programokkal várjuk az érdeklődőket. A magyar vonatkozású programok között könyvbemutatókat találunk Marosvásárhelyhez, illetve a Kultúrpalotához kapcsolódó könyvekről, a Teleki Tékában szecessziós könyvkiállítást csodálhatunk meg, ugyanakkor Kertész Imre, Nobel-díjas magyar író is tiszteletét teszi a városunkban, aki átveszi a Petru Maior Egyetem Honoris Causa-díját, és tiszteletére kerekasztal-beszélgetést szervezünk.”

Budapest Bár-koncertet terveznek

A Kultúrpalota születésnapjára Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is elfogadta a meghívást, aki egy ötventagú gyerekkórussal tiszteleg az ünnep előtt, emellett a Kolozsvári Magyar Opera Operettgálával lép színpadra. Már bizonyos, hogy a Karthago és Balázs Fecó jelen lesz a rendezvényen, de emellett a szervezők tárgyalásokat folytatnak a Budapest Bárral egy esetleges, Kultúrpalotában helyet kapó koncertről.

Egész napos építészeti konferencia színesíti a programot, amelyet a Tükörteremben szerveznek meg, és Kilyén Ilka kezdeményezésére egy 15 tagú, művészekből álló csapat a Kultúrpalotát díszítő fal- és ablakfestmények balladáit dolgozza fel és viszi színpadra.

Emlékestekben sem lesz hiány a novemberig tartó eseményen, következésképp a város lakosai megemlékezhetnek a nemrég elhunyt híres színművészről, Lohinszky Lórándról, emellett Kőrösfői-Kriesch Aladár- és Kemény János-emlékest is színesíti a programot. Ugyanakkor Kemény egy nemrég napvilágot látott drámáját viszik színre a Tompa Miklós Társulat tagjai, ami egyben világpremiernek számít.

Azt is megtudtuk, hogy a magyar nyelvű reklámhordozók, óriásbannerek jövő hétre készülnek el, ugyanakkor mindenféle információhordozó magyar és román nyelven is megjelenik. Bár Kelemen Márton elismerte, hogy egyéb, rajtuk kívül álló okok miatt tapasztalatlanságuknak és a kommunikációhiánynak is betudható, hogy csak mára készült el a rendezvény magyar vonatkozású programja – holott a román nyelvű reklámhordozók már több hete a város forgalmas pontjain ki vannak függesztve – de hozzátette, hogy bízik abban, hogy nyitott magyar-román együttműködéssel referencia-rendezvényt tudnak tető alá hozni.

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.