Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

Budapesten tüntetnek a magyar orvos- és gyógyszerészképzésért

Központ július 4, 2013 Belföld

Budapesten tüntetnek a magyar orvos- és gyógyszerészképzésért

                 

A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerész Képzésért Egyesület MOGYKE tüntetőcsoportja 2013. július 8-ától kezdve egy hónapra Budapestre utazik, hogy az Országház előtt 2×8 méteres bannerrel és szórólapokkal ismertesse a MOGYE-n zajló etnikai diszkriminációt.

„Hétfőn utazunk Budapestre, és kedd-szerdától a Parlament előtt fogunk figyelemfelkeltő akciót folytatni augusztus 9-éig, hétfőtől péntekig, 9 órától 17 óráig. Jelenleg folyamatban van egy protokollum aláírása, amely tartalmazza a főpolgármesterség által felállított feltételrendszert, amelynek meg kell felelnünk. Kihangsúlyozom: a megmozdulás jogos, már engedélyt is kaptunk rá” – mondta el Ádám Valerián, a tüntetés főszervezője.

Hozzátette, hogy egyelőre négyen utaznak a magyar fővárosba, de további 13 személlyel fogják váltogatni egymást az elkövetkezendő egy hónapban. Az akciócsoport tagjai mindannyian rendelkeznek magyar állampolgársággal – így a magyarországi törvények értelmében lehetőségünk van hasonló figyelemfelkeltő akciók szervezésére –, és van közöttük orvosis és sapientiás diák is, emellett magyarországi orvosok is vállalták, hogy ebben az ügyben részt vállalnak.

„A kiszállás költségeit a MOGYE 23 oktatója finanszírozza, és ezen támogatással a professzorok az ügy melletti kiállásukat is igazolják. Sajnos minden jel arra mutat, hogy Marosvásárhelyen nem lehet megoldani ezt a problémát, így azért is fontos ez a figyelemfelkeltő akció, mert az Anyaországnak – de az európai fórumokon – is tudnia kell, hogy Romániában a kisebbségi jogokat csak részlegesen vagy egyáltalán nem tartják be, és reméljük, hogy a román-magyar diplomáciai és politikai kapcsolatok révén a MOGYE-ügye is megoldódik” – nyilatkozta Ádám.

Továbbá Ádámék arra kérik a MOGYE Szenátusának magyar tagjait, hogy ne indítsák el a magyar oktatást októberben addig, amíg minden – a magyarok által felállított – feltétel teljesül. Úgy véli, semmiféle kompromisszumos megoldásba nem szabad belemenni, különben sosem lesz a MOGYÉ-n különálló magyar departamentum.

„A törvény adta lehetőségek, az erdélyi magyarság jogos igényei, a történelmi és szellemi hagyaték fényében, az aktuális patthelyzetből való kilábalás reményében folyamodunk az anyaországi fórumokhoz és nem csak hozzájuk, akik fel kell vállalják az erdélyi szellemi elit elvesztésének valós veszélyét.  A nemzet és a kultúra fennmaradásának mindenkori sarokkövéről van szó, és ezt nem győzzük eléggé hangsúlyozni. Mindezeket figyelembe véve a magyar nyelvű erdélyi orvos- és gyógyszerészképzés megmaradásáért nemzeti összefogást sürgetünk” – szögezte le az RMOGYKE titkára.

Ennyien olvasták: 440

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.