Központ
2019. december 15. vasárnap, Valér

Ciprian Dobre szabotálja a Maros megyeiek aláírásgyűjtését

Központ október 4, 2013 Belföld

Ciprian Dobre szabotálja a Maros megyeiek aláírásgyűjtését

Ciprian Dobre, a Maros Megyei Tanács elnökének jegyzője elzárkózott az aláírásgyűjtő ívek kibocsátásától. A fejléces íveket a Maros megyei RMDSZ kérte a jegyzőtől, hogy a három székelyföldi megye – Maros, Hargita, Kovászna – egyetlen fejlesztési régióba való tömörítésére vonatkozó népszavazás kiírásához szükséges kézjegyeket össze tudják gyűjteni.

Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ elnöke elmondta, hogy a hatályos törvény szerint ebbenaz ügyben a megyei tanács jegyzője, Cosma Aurelian Paul az egyetlen felelős, aki „óvatossággal” közelítette meg az RMDSZ beterjesztett indítványát, de egyelőre hivatalos elutasító választ nem adott. Brassai hozzátette: ettől függetlenül október 13-án benyújtják a szükséges aláírásszámot, azaz 25 ezer kézjegyet, amely a Maros megyei választópolgárok 5 százalékát teszi ki.

„Nincs semmilyen jogi kifogás, amely alapján elutasíthatja a kérésünket, mert az minden részletében eleget tesz a népszavazási törvény előírásainak. Az jegyző által tanúsított fölösleges „óvatosság” pedig annak tudható be, hogy sajnos az elmúlt 23 évben nem gyakoroltuk a demokrácia alapintézményét, a népszavazást, és ettől mint ismeretlentől tart a megyei tanács jegyzője” – nyilatkozta Brassai.

Lesz-e peres eljárás?

Frunda György miniszterelnöki tanácsos szerint járható út lenne a Maros Megyei Tanács beperelése, ám Brassai elmondta, hogy mivel hivatalos elutasítás még nem érkezett, így egyelőre nem folyamodnak peres eljáráshoz.

„Ha hivatalos elutasító választ kapunk, akkor egyértelműen bíróságon támadjuk meg azt. Mindemellett szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy megtagadják a kezdeményezésünket, ám ha mégsem fogadják el a polgári kezdeményezést, akkor a törvény értelmében a megyei önkormányzati képviselők egyharmadának a kérésére napirendre kell tűzni az ügyet. Mint ismeretes, Maros Megye Tanácsában az RMDSZ-frakció biztosítja az egyharmadot, így teljesen biztos, hogy az október 14-i tanácsülésen napirendi pontként fog szerepelni az aláírásgyűjtés ügye. Az egy hete elkezdett aláírásgyűjtés során több mint tízezer személy támogatta kézjegyével a referendum kiírását, és a november 14-ig összegyűlő közel százezer szignó is sokat fog nyomni a latba. Ezt nem figyelembe venni, óriási politikai oktalanság lenne” – szögezte le Brassai.

Ennyien olvasták: 295

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.