Központ
2020. január 28. kedd, Károly, Karola

Csak képesítéssel lehet majd gyerekre vigyázni

Központ július 1, 2013 Belföld

Csak képesítéssel lehet majd gyerekre vigyázni

Képesítésre, pszichológiai értékelésre és erkölcsi bizonyítványra lesz szükségük azoknak, akik nevelőnőként és bébiszitterként szeretnének dolgozni – áll egy új törvénytervezetben, amit  Tamara Ciofu, a PSD képviselője nyújtott be.

Saját testületük lesz

Ha a tervezetet elfogadják, akkor a Romániai Nevelőnők és Bébiszitterek Hivatala lesz majd az az országos szakmai szervezet, amely megszervezi és ellenőrzi a nevelőnők és bébiszitterek szolgáltatásait.

Az előterjesztés szerint nevelőnőnek számít az a román vagy külföldi állampolgársággal, romániai lakhellyel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező személy, aki olyan szakirányú képesítéssel rendelkezik, amellyel napközben felügyeli, gondozza a gyereket a saját vagy a gyerekek lakhelyén.

Bébiszitternek az a személy számít,

aki csak a gyerek lakásán végzi ugyanezeket a feladatokat. A nevelőnők és bébiszitterek a képzettség mellett eleget kell, hogy tegyenek a következő feltételeknek is:
román vagy külföldi állampolgár legyen hivatalos romániai lakhellyel;

elvégezte a közoktatás mindenki számára kötelező szintjét;

törvényes keretek közt tudja gyakorolni tevékenységét;

egészségügyileg megfelel a szakmai követelményeknek (orvosi igazolással bizonyíthatóan);

érvényes pszichológiai teszteléssel rendelkezik;

bemutatja az ingatlan tulajdonosának beleegyezését, hogy ott végezheti a gyerekek felügyeletét, gondozását;

bemutatja az érvényes erkölcsi bizonyítványát és annak a személynek a nyilatkozatát, akivel lakik, arról, hogy nem volt büntetve olyan ügyekben, amelyek érintik a gyermekgondozó vagy nevelői szakmát.

Oklevél és szerződés is kell

A tervezet szerint a bébiszitteri, nevelői képesítés jelentheti a Romániában hivatalosan kiadott bizonyítványt, vagy más országokban szerzett, de Romániában akkreditált diplomákat, bizonyítványokat.

A természetes vagy jogi személyeknek nyújtott szolgáltatáshoz a bébiszitterek, nevelők munkaszerződést kell, hogy kössenek.

Függetlenül a szolgáltatásukról kötött szerződéstől a bébiszittereknek, nevelőknek regisztrálniuk kell majd a nevelőnők és bébiszitterek országos hivatalánál.

forrás: manna.ro/mediafax

 

Ennyien olvasták: 421

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.