Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Diszkriminatív volt a Maros megyei tanfelügyelőség 2009-es beiskolázási terve

Központ október 25, 2012 Belföld

Diszkriminatív volt a Maros megyei tanfelügyelőség 2009-es beiskolázási terve

Diszkriminatívnak minősítette a marosvásárhelyi táblabíróság a Maros megyei tanfelügyelőség 2009-es beiskolázási tervét, amellyel 250 magyar nyolcadikost fosztott volna meg az anyanyelvén való továbbtanulás lehetőségétől – közölte Asztalos Csaba.

 

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke szerint precedens értékű Romániában ennek a jogerős végzésnek az indoklása, amely kimondja, hogy az oktatás minőségének rovására megy, ha valaki nem az anyanyelvén tanul. “Erre az indoklásra más ügyekben is lehet hivatkozni. Hasznos lehet például a MOGYE fizetéses helyeinek ügyében, ahol szintén lefaragták a magyar helyeket” – fogalmazott Asztalos Csaba.

A hivatalvezető hozzátette: a táblabíróság első fokon a CNCD ellen döntött, majd miután a legfelső bíróság helyt adott a CNCD fellebbezésének és elrendelte az ügy újratárgyalását, a marosvásárhelyi táblabíróság egy másik összetételű tanácsa hozta meg a diszkrimináció tényét megállapító jogerős végzést. Ennek indoklását a napokban kézbesítették ki a feleknek. 

Horváth Gabriella, az RMPSZ Maros megyei szervezetének elnöke elmondta, ma már érettségi előtt álló végzősök azok a magyar fiatalok, akiknek a román osztályokba kényszerítése ellen 2009-ben szót emeltek. A pedagógus szerint a bírság ellen ugyan óvást emelt akkor a tanfelügyelőség, végül azonban a magyar nyolcadikosok számát megközelítő mennyiségű magyar tannyelvű líceumi helyet hirdetett meg 2009 őszén, s az azt követő években nem volt már hasonló próbálkozás Maros megyében a magyar beiskolázási keret megnyirbálására. 

“Soha nem adnak éppen annyi magyar helyet a líceumban, ahány magyar nyolcadikos végez, pedig jó lenne, ha volna miből válogassanak a magyar gyerekek is. A román líceumi osztályokban hagyományosan több a hely, mint ahányan végeznek, mert abból indulnak ki, hogy vannak olyan szakok, amelyeken nincs magyar nyelvű képzés, tehát az azt választó magyar gyerekek is kénytelenek románul tanulni” – mondta Horváth. 

2009 januárjában a Maros megyei tanfelügyelőség 1650 középiskolai és szakközépiskolai helyet hirdetett meg 1900 magyar nyolcadikosnak, míg a román tannyelvű nyolcadik osztályok 3700 végzőse 4200 líceumi helyből válogathatott. 

Az RMPSZ panasza nyomán a CNCD még 2009 májusában hátrányos megkülönböztetésnek minősítette az anyanyelvű továbbtanulás lehetőségének korlátozását, és 600 lejes pénzbírsággal sújtotta a Maros megyei tanfelügyelőséget. 

A döntés ellen a tanfelügyelőség óvást emelt a közigazgatási bíróságon: ebben az ügyben született most jogerős ítélet, amely megerősítette a diszkrimináció tényét, a kiszabott bírságot azonban eltörölte.

Forrás: mti

Ennyien olvasták: 527

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.