Központ
2020. május 31. vasárnap, Angéla, Petronella

„Dobre titkára csúfot űz a Maros megyei választópolgárokból!”

Központ október 25, 2013 Belföld

„Dobre titkára csúfot űz a Maros megyei választópolgárokból!”

„Ciprian Dobre, Maros megye tanácselnökének titkára Paul Cosma Aurelian csúfot űz a megye választópolgáraiból, amikor a népszavazásra vonatkozó állampolgári kezdeményezésünkre 29 nap után ad – csupán felületes formai kifogásokra hivatkozó – negatív választ” – mondta el mai sajtótájékoztatóján Kelemen Márton, a megyei tanács RMDSZ-frakciójának elnöke.

Ismertette, hogy a megye titkára válaszával érvénytelennek nyilvánította azt az ötvenezer aláírást, amelyet az RMDSZ gyűjtött a székelyföldi megyék egyetlen fejlesztési régióba való szervezését célzó referendum kiírása érdekében.

„Még egyetlen járható utunk megmaradt, éspedig élünk azzal a törvény biztosította jogunkkal, amely szerint a megyei önkormányzati képviselőtestület 1/3-a kezdeményezheti rendkívüli ülés összehívását, ahol a referendum megszervezését tűzzük napirendre. A tanácsülésre november 14-én kerül sor” – ismertette a frakcióelnök.

Arra a kérdésünkre, hogy bár jelen állás szerint mindkét román párt – PDL, USL – ellenzi a népszavazást, esélyesnek véli-e azt, hogy a képviselőtestület egyszerű többséggel elfogadja-e a határozatot, Kelemen azt mondta, hogy nem bocsátkozna egyelőre esélylatolgatásba, de az ülésig összegyűjtendő közel százezer kézjegyet nem figyelembe venni óriási politikai hiba lenne. „Tárgyalásokat fogunk folytatni a tanácsos kollégáinkkal, akiket megpróbálunk a saját oldalunkra állítani. Mindemellett, kíváncsi vagyok, hogy melyik alakulatnak lesz bátorsága arra, hogy százezer választópolgár kívánalmát a szőnyeg alá seperje” – taglalta Kelemen Márton.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke szerint a román politikai formációk etnikai köntösbe öltöztetik a népszavazás ügyét, és mesterséges konfliktust generálnak a magyar és román lakosok között, holott a fejlesztési régió megalakítása minden itt élő polgárnak előnyére válna. „Fontos, hogy hasonló erőviszonyokkal rendelkező megyék alkossanak egyetlen fejlesztési régiót, mert így lehet hatékonyan EU-s alapokkal fellendíteni a Székelyföldet.  Sem az USL, sem a PDL nem fogalmazott meg reális ellenérveket a régió ellen, és sajnos a konstruktív szakmai vitára sem voltak hajlandóak. Ehelyett mesterséges etnikai konfliktust kreálnak a lakosok között, amelynek következményeit mindkét alakulat saját hiúságának és politikai ambíciójának tudhatja majd be” – állítja Brassai.

Brassai emlékeztetett arra, hogy úgy a megyei tanácselnököt, Ciprian Dobrét, mint a többi megyei önkormányzati képviselőt azon választópolgárok szavazatai juttattak mandátumhoz, akik kérését most vonakodnak teljesíteni.

Ennyien olvasták: 337

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.