Központ
2017. november 21. kedd, Olivér
Havazás
Ma
Havazás
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Derült
Csütörtök
Derült

Eckstein-Kovács Péter: Svindli

Központ szeptember 2, 2013 Belföld

Eckstein-Kovács Péter: Svindli

„Vigyázat, csalok” – figyelmeztette egykor közönségét, a felejthetetlen bűvész, Rodolfo. Döntsön a Parlament a verespataki ciánalapú kitermelés ügyében, hisz ők képviselik a népet – mondta Ponta miniszterelnök, majd megjegyezte, hogy ő, személyesen ellene fog szavazni a saját maga által beterjesztett törvénytervezetnek” – írja Eckstein-Kovács Péter, RMDSZ-es politikus Facebook-bejegyzésében. „Döntsön a Parlament, mondta David Cameron brit miniszterelnök is, amikor a sziriai katonai beavatkozás kérdése megosztotta a közvéleményt. Látszólag mindkét miniszterelnöki döntés korrekt: fontos állami döntések esetén érvényesüljön a népakarat, képviselőin keresztül.

A svindli ott van, hogy Verespatak esetében nem egy „igen-nem”, „támogatom-nem támogatom” közti választás kérdése tevődik fel, mint Nagy-Britannia esetében a szíriai beavatkozást illetően, hanem egy olyan törvénytervezetre kérnek (pozitív) döntést, amelyik fittyet hány nem csak Románia Alkotmányára, de minden egyetemesen elismert jogelvre is.

Romániában létezik egy a bányászatot szabályozó törvényes keret, annak környezetvédelmi, épített örökségi szabályozási kapcsolataival egyetemben. Ezt, a RMGC (a ciános befektető), 14 év alatt nem tudta betartani, s így a kitermelést sem megkezdeni. Most, a kormány egy olyan törvénytervezetet terjesztett be, ami kizárólag a RMGC érdekeit kívánja kielégíteni, ami már önmagában is alkotmányellenes. Kisajátíthatóak lesznek, a tervezet szerint, mindazok az ingatlanok (beleértve temetők, templomok, lakóházak), amelyek szükségesek a beruházás működéséhez, holott Románia Alkotmánya garantálja a magántulajdont. Közérdekű kisajátításról szó sem lehet: a kisajátító egy tőzsdén jegyzett magántársaság (RMGC) lenne.

A törvénytervezet hemzseg a „törvény előírásaitól kivételezve” kezdetű megfogalmazásoktól, ami joggal veti fel a kérdést: a törvény mindenkire érvényes, vagy vannak törvényen felettiek, esetünkben a RMGC.Nem beszéltünk eddig a négy bedarált hegyről, a 300 hektáros zagytározóról, a megsemmisített, gyönyörű Verespatakról, a 100 éven túl lebontható ciánról, az egész ökológiai bombáról.

Maradjunk annyiban, hogy ez a törvénytervezet egy ócska svindli, jogi értelemben is.
Ez alkalommal hallgassunk a miniszterelnökre és szavazzuk le. Elvégre nem vagyunk svihákok.” – zárja Eckstein a verespataki bányaberuházásról szóló bejegyzését. Mint ismeretes, a politikus többször is kiállt a ciános bányanyitás ellen.

forrás: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=551684844880754&set=a.366127810103126.76335.155840351131874&type=1&theater

Ennyien olvasták: 153

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.