Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Egy éve kormányoz az USL

Központ május 7, 2013 Belföld

Egy éve kormányoz az USL

Egy éve van hivatalában Victor Pontakormánya, amelynek összetétele időközben változott, de a kormányfő személye, valamint az őt támogató Szociálliberális Szövetség (USL) egysége megteremtette a tartós USL-kormányzás lehetőségét. 

 

A Ponta-kormány tavaly május 7-én váltotta Mihai Răzvan Ungureanu rövid életű kormányát, amelyet bizalmatlansági indítvánnyal buktatott meg a parlament. 


Az Adevărul napilap szerint a Ponta-kormány első évének nagyobbik részét a Traian Băsescuval folytatott politikai háború töltötte ki, az elmúlt hónapokat viszont az USL két fő ereje, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közötti egyre gyakoribb nézeteltérések határozták meg. 

A lap megjegyzi, hogy tavaly a Ponta-kormány több tagját plágiummal vádolták meg, köztük magát a kormányfőt, akinek a doktori disszertációjáról két bizottság állapította meg, hogy plágiumelemeket tartalmaz. Az oktatási minisztérium hivatalos és dönteni hivatott testülete azonban vétlennek minősítette Pontát, aki nem mondott le. Az USL és Băsescu közötti háborúskodás tavaly nyáron jutott csúcsra, akkor Pontáék megpróbálták leváltani hivatalából az államfőt. A leváltás ügyében szervezett népszavazás azonban nem volt érvényes annak ellenére, hogy 7 millió ember Băsescu menesztése mellett szavazott. 

Tavaly decemberben alapvetően új helyzet állt elő az államfő és a kormányfő viszonyában. Az USL kétharmados többséggel megnyerte a parlamenti választásokat, így megalakult az úgynevezett második Ponta-kabinet. Az állam- és a kormányfő együttműködési megállapodást kötött, ami a mai napig működik. Az elmúlt hetekben Băsescu többször megdicsérte a kormányfőt azért, hogy egyéves kormányzása alatt nem rontotta el a 2010-es megszorító intézkedések árán megteremtett makrogazdasági egyensúlyokat, de a két vezető politikus az új DNA-vezető és a főügyész személyét illetően is közös nevezőre jutott. 

Mindez nézeteltéréseket okozott a PSD és a PNL között, hiszen a liberálisok nem nézik jó szemmel Ponta együttműködését Băsescuval még akkor sem, ha hétfőn az USL vezetői közös sajtótájékoztatón megerősítették: az USL pártjai közös úton és célok felé haladnak. 

Az Evenimentul Zilei című napilap szerint a kormány egyéves mérlege negatív, hiszen tagjai számos választási ígéretüket nem tudták teljesíteni. Megemlítik, hogy a Ponta-kormány ugyan négy százalékkal növelte a nyugdíjakat, a minimálbért is megemelte, de az adókat nem sikerült csökkentenie, ami a választási ígéreteik egyik fő tétele volt.

Forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 361

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.