Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Elhunyt Csép Sándor

Központ január 16, 2013 Belföld

Elhunyt Csép Sándor

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) értesítése szerint 74 éves korában ma reggel elhunyt Csép Sándor újságíró, riporter, rádió- és televízió-műsorszerkesztő, politikus, a MÚRE volt elnöke.

 

A középiskolát szülővárosában végzett el, 16 évesen. Jogot tanult volna, de papgyerek lévén kirúgták, ezért a Protestáns Teológiai Intézetben tanult tovább, majd a Babeș-Bolyai Egyetem filozófiai karán szerzett diplomát.

1968-tól a kolozsvári rádió szerkesztője, 1972-től a Román Televízió Bukaresti Magyar Szerkesztőségének munkatársa volt. 

Első írásában Hazai valóságkutatás címmel a hazai szociológia új módszerei mellett foglalt állást (Korunk, 1966/7-8). Társadalomrajzi riporttal az Utunk, Új Élet, Igazság, Vörös Zászló hasábjain szerepelt. A képernyőn Mikó Imrével és Dávid Gyulával közösen készített dokumentumfilmet Petőfi erdélyi útjairól. Iskolariportjai és honismereti vetélkedői népszerűek voltak. Egy tévéfilmje a kolozsvári Hóstátot örökítette meg. 

Alkotásai közül nagy visszhangot keltett a kalotaszegi egykeveszedelemről készített Egyetlenem c1mű riportfilmje (1975) s ennek bizakodó, fordulatot idéző folytatása (1979), majd publicisztikai feldolgozása (Katarzis, vagy csak éterbe kergetett szó? Korunk 1980/4).

2008-ban a Magyar Polgári Párt kolozsvári szervezetének elnökévé választották.

forrás: manna.ro, mure.ro

 

Ennyien olvasták: 485

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.