Központ
2020. július 07. kedd, Apollónia

Ellenőrzés a Bechtelnél: mire költötték az autópálya-építésre szánt pénzt?

Központ május 29, 2013 Belföld

Ellenőrzés a Bechtelnél: mire költötték az autópálya-építésre szánt pénzt?

Vizsgálódik a kormány ellenőrző testülete a Bechtelnél, miután hosszas egyeztetések után hétfőn fel kellett volna bontani a szerződést az Észak-erdélyi Autópálya megépítésére.

 

Ezt azonban a következő napokra halasztották, hogy előtte még tisztázzák, pontosan mire fizettek ki 1,4 milliárd eurót – írja a mediatica.ro.

Az amerikai vállalat képviselői 2004-ben írták alá az egyezményt az akkori Năstase-kormány illetékeseivel, ennek értelmében 2,2 milliárd euróért vállalták, hogy 2011-ig megépítik a Brassót Borssal összekötő autópályát. A munkálatokat azonban 2005 közepén félbeszakították, miután az időközben hivatalba lépő Tăriceanu-kormány úgy döntött, felülvizsgáltatja a dokumentumot. Emiatt a kivitelezési határidőt egy évvel (2012-ig) kitolták.
A kifizetésekben történt késlekedések, valamint egyéb okok miatt a Bechtel végül mindössze 52 kilométert épített meg és adott át, Aranyosgyéres és Gyalu között a 415 kilométerből, amelyre kötelezettséget vállalt, illetve elkészült még egy szakasz Bors és Berettyószéplak között, amelyet azonban nem használnak.

Időközben az amerikai társaság lemondott a Brassó és Marosvásárhely közötti autópályarész megépítéséről, hétfőre pedig a teljes szerződést felbontását tervezték.
Dan Şova, infrastruktúráért felelős miniszter szerint az észak-erdélyi autópálya mielőbbi megépülésének feltétele, hogy a különböző szakaszok építése egyidejűleg folyjon, a tárcavezető ugyanakkor azt nyilatkozta, a Brassót Borssal összekötő sztráda koncessziós egyezmény alapján épülhet meg, és ilyen értelemben már több olyan nagyvállalattal is tárgyalt, amelyek érdekeltek a befektetésben.

Forrás: mediatica.ro

Ennyien olvasták: 346

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.