Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Európa Kulturális Fővárosa: Marosvásárhely is csatlakozik

Központ április 18, 2013 Belföld

Európa Kulturális Fővárosa: Marosvásárhely is csatlakozik

 Marosvásárhely is csatlakozik a Székelyföld, Európa Kulturális Főváros projekthez – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere ugyanakkor bemutatta a támogató megyék és városok szándéknyilatkozatát. is. 

„Nagyon örülünk, hogy Marosvásárhely pozitívan válaszolt megkeresésünkre, úgy érzem, így lesz kerek egész ez a történet, hiszen korábban érezhetően hiányzott a marosvásárhelyi együttműködés. Ez a pályázat lehetőség arra, hogy megmutassuk, tudunk együtt gondolkodni, tudunk együtt dolgozni, ráadásul egy nagyon fontos területen, a kultúra területén” – mondta Antal Árpád András, aki szerint a marosvásárhelyi polgármester felismerte, hogy városa akkor kap súlyt, ha a székelyföldi régióba kapcsolódik be, ellenkező esetben Kolozsvár árnyékában marad. 


A szándéknyilatkozat megfogalmazza, hogy a térség mivel érdemelheti ki az Európa Kulturális Főváros címet, hangsúlyozva, hogy Székelyföld, a székely kultúra még az erdélyi és összmagyar kultúrán belül is markáns megkülönböztető jegyekkel bír, ennek megfelelően egyedülálló érték Európában. 
E szerint a székelység évszázadokon át megőrizte önazonosságát és az összetartozás tudatát, a hagyományok tiszteletére és a közmondásos székely észjárásra épülő életvitel történelmi példát mutathat az identitásproblémákkal küszködő, gyökereit kereső Európának. Székelyföld nem csupán kultúrahordozó, hanem kultúrateremtő is, a rovásírásnak nincs párja egész Európában, monda-, mese, tánc és népdalkincse felbecsülhetetlenül gazdag, a népi mesterek világszínvonalú termékeket állítanak elő a korondi cserépedényektől a szőtteseken át a szakácsművészeti remekművekig. 

Természeti adottságai Erdély ékkövévé teszik Székelyföldet: a hegyek, tavak, sóbánya, borvízfürdők kedvelt turistacélponttá tehetik a régiót. A Románia kellős közepén élő székely-magyarság kapcsán nyíltan és érdemben lehet párbeszédet folytatni az Európában őshonos nemzeti közösségek kérdéséről, újabb lendületet adva a csángómagyarok elismerésének és megmentésének; felvetve a román-magyar kapcsolat problémáit, a roma közösség kérdését. 

A kezdeményezők szerint az Európa Kulturális Főváros pályázat lehetőség arra, hogy kidolgozzák, összehangolják azokat a stratégiákat, amelyek meghatározzák a következő évtizedben Székelyföldet, mindezt úgy, hogy európai viszonyrendszerben vizsgálják meg, határozzák meg a regionális, székelyföldi identitást. 

A szándéknyilatkozatot aláírók hangsúlyozzák, hogy Székelyföld lakói és az innen elszármazottak alkotó közreműködése nélkül a kulturális főváros cím megpályázása kevesek szívügye maradhat. „Székelyföld ügye – és tágabb értelemben véve az erdélyi magyarság ügye – nemzeti ügy, arra kérnek mindenkit, közösen tegyük európai üggyé!” – fogalmaznak.

(közlemény)

 

Ennyien olvasták: 333

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.