Központ
2020. augusztus 10. hétfő, Lőrinc

Félezer kiskorú vált tavaly szexuális bűncselekmény áldozatává

Központ november 14, 2012 Belföld

kisgyerekFélezer kiskorú vált tavaly szexuális bűncselekmény áldozatává

Félezer kiskorú vált szexuális bűncselekmény áldozatává tavaly Romániában – derült ki egy hétfőn ismertetett felmérésből.

 

A román Bűnözésmegelőzési és Kutató Intézet statisztikai adatai szerint tavaly 524 kiskorú vált szexuális bűncselekmények áldozatává, s a szóban forgó esetekben a hatóságok 565 elkövetőt azonosítottak.

A szexuális visszaélések többsége, 54 százaléka tartozik kiskorúval létesített szexuális kapcsolat kategóriájába, az áldozatok 37 százalékát megerőszakolták. Az esetek fennmaradó része kiskorúak megrontása, szexuális perverzió, valamint elcsábítás kategóriába tartozik.


A megerőszakolt kiskorúak csaknem 23 százaléka öt és kilenc év közötti, 38 százalékuk 10 és 13 év közötti, 39 százalékuk pedig 14 és 17 év közötti korosztályba tartozik.

A statisztikai adatok tanúsága szerint a szexuális bűncselekmények elég jelentős része családon belüli erőszak formájában történik, hiszen az esetek 23 százalékában az áldozat és a bűncselekmény elkövetője egy fedél alatt lakott. Az esetek 11 százalékában a szexuális bűncselekmény elkövetője barátja volt az áldozat családjának. A felmérés azt is megállapította, hogy az elkövetők 60 százaléka falun él.

A nemi erőszakot elkövetők 45 százaléka 24 évnél idősebb, 30 százalékuk 18 és 24 év közötti, mintegy egynegyedük kiskorú.

A kiskorúval való szexuális kapcsolatot létesítők zöme fiatal, 70 százalékuk 25 évnél fiatalabb.

A szakemberek megállapították, hogy szexuális bűncselekmények áldozatainak jelentős hányada rendezetlen családi körülmények között élt.

forrás: MTI

Ennyien olvasták: 443

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.