kisgyerek
Belföld

Félezer kiskorú vált tavaly szexuális bűncselekmény áldozatává

kisgyerekFélezer kiskorú vált tavaly szexuális bűncselekmény áldozatává

Félezer kiskorú vált szexuális bűncselekmény áldozatává tavaly Romániában – derült ki egy hétfőn ismertetett felmérésből.

 

A román Bűnözésmegelőzési és Kutató Intézet statisztikai adatai szerint tavaly 524 kiskorú vált szexuális bűncselekmények áldozatává, s a szóban forgó esetekben a hatóságok 565 elkövetőt azonosítottak.

A szexuális visszaélések többsége, 54 százaléka tartozik kiskorúval létesített szexuális kapcsolat kategóriájába, az áldozatok 37 százalékát megerőszakolták. Az esetek fennmaradó része kiskorúak megrontása, szexuális perverzió, valamint elcsábítás kategóriába tartozik.


A megerőszakolt kiskorúak csaknem 23 százaléka öt és kilenc év közötti, 38 százalékuk 10 és 13 év közötti, 39 százalékuk pedig 14 és 17 év közötti korosztályba tartozik.

A statisztikai adatok tanúsága szerint a szexuális bűncselekmények elég jelentős része családon belüli erőszak formájában történik, hiszen az esetek 23 százalékában az áldozat és a bűncselekmény elkövetője egy fedél alatt lakott. Az esetek 11 százalékában a szexuális bűncselekmény elkövetője barátja volt az áldozat családjának. A felmérés azt is megállapította, hogy az elkövetők 60 százaléka falun él.

A nemi erőszakot elkövetők 45 százaléka 24 évnél idősebb, 30 százalékuk 18 és 24 év közötti, mintegy egynegyedük kiskorú.

A kiskorúval való szexuális kapcsolatot létesítők zöme fiatal, 70 százalékuk 25 évnél fiatalabb.

A szakemberek megállapították, hogy szexuális bűncselekmények áldozatainak jelentős hányada rendezetlen családi körülmények között élt.

forrás: MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.