Központ
2020. augusztus 08. szombat, László

Feljelentést tesz a kormány a CNAS-nál történt lehetséges törvénysértések miatt

Központ november 5, 2012 Belföld

Feljelentést tesz a kormány a CNAS-nál történt lehetséges törvénysértések miatt

 DNA-nál tesz feljelentést a miniszterelnöki hivatal az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) ellenőrzése során feltárt lehetséges törvénysértések miatt – közölte vasárnap a kormány sajtóirodája. 

 

A miniszterelnöki hivatal vizsgálati osztálya a CNAS 2009 januárja és 2012 márciusa közötti működését ellenőrizte és arra a következtetésre jutott, hogy az egészségbiztosító és az egészségügyi minisztérium egyes tisztségviselőinek hibájából a CNAS 190 millió lejnyi gyógyszergyártási adóbevételtől esett el. Az RTV hírtelevízió értesülése szerint a Ponta-kormány hivatali visszaélés gyanújával készül feljelentést tenni a DNA-nál Lucian Duţă, a CNAS korábbi elnöke, valamint az előző kormány két egymást váltó egészségügyi minisztere, Cseke Attila és Ritli László ellen. 


Az ügy hátterében a gyógyszergyártókra kivetetett úgynevezett claw-back illeték késedelmes bevezetése áll. Az új adónemről szóló sürgősségi rendelet 2009 októberében jelent meg, ám – végrehajtási útmutató híján – 2010 júniusáig nem lehetetett alkalmazni. A miniszterelnöki hivatal ellenőrei azt vetik Lucian Duţă szemére, hogy nem vezetett olyan nyilvántartást ebben az időszakban, amely lehetővé tette volna az adó utólagos behajtását a gyógyszercégektől. 

Molnár Géza miniszteri tanácsost a közhivatalnokok vagyonosodását ellenőrző Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) akarja feljelenteni a miniszterelnöki hivatal, arra hivatkozva, hogy egy éven keresztül egyidejűleg volt igazgatótanácsi tag az egészségbiztosítónál és a iaşi-i Antibiotice SA gyógyszergyárnál is. A két tisztség a kormány vizsgálati osztálya szerint összeférhetetlen.

Forrás:mti, madiafax

 

Ennyien olvasták: 389

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.