Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Gulyáspolitika

Központ május 9, 2013 Belföld

Molnar TiborGulyáspolitika

Magyarországon a hatvanas évek kezdetétől a ’89-es módszerváltásig tartó időszakot gulyáskommunizmusnak nevezik, abban az értelemben, hogy az ország kommunista berendezkedése ellenére viszonylagos jólét jellemezte a lakosság dolgos mindennapjait. Ugyanis az 1956-os forradalom leverése – és az azt követő szörnyű megtorlások – után az elvtársak rájöttek: a tele bendőjű állampolgár kevésbé (vehemensen) elégedetlenkedik, mint a korgó gyomrú. Megszűnt az élelmiszerhiány, sőt, viszonylag olcsón lehetett élelemhez jutni, továbbá engedélyezték a háztáji gazdálkodást és a „maszekolást”. Néhány év alatt megtriplázódott a személyautók száma, modernizálódtak a háztartások (fridzsiderszocializmus) – Magyarország lett a „legvidámabb barakk” a szocialista (építő)táborban. A hetvenes évektől az ideológiai gyeplőn is lazítottak: kvázi szabadon és büntetlenül lehetett poénkodni a pártállammal-állampárttal, még a rádiókabarékban is (Kádár Jánossal nem, az kizárólag Hofinak volt megengedve).

A címbeli gulyáspolitikának deka köze nincs a gulyáskommunizmushoz, de annál több az RMDSZ-hez: a Maros-parti majális-party alkalmával összeültek a tulipántos csávók egy kis laza böszmecserére, városunk ügyes-bajos dolgait megvitatandó, néhány (párt)sajtós és pár bámész társaságában. Peti András városi elnök igazi brékingnyúzzal nyitott; elmondása és „bizonyos kiszivárogtatott információk” szerint Dorin Florea utasítást adott arra, hogy minden emléket, fát, bokrot, tűzcsapot, épületet meg egyéb apróságot, vagyis az égvilágon mindent, ami más polgármesterre emlékeztet, letűnt és tűrhetetlen korokat idéz, tüntessenek el, semmisítsenek meg, tépjenek ki gyökerestől, alapostól. Ha ő mondja, biztos úgy van. Viszont adódik a kérdés: kinek, kiknek adta polgármester uram ama utasítást? Hol élünk? Hol vagyunk? A 21. század elején, egy olyan városban, amely az Európa Kulturális Fővárosa cím megpályázására gyúr, vagy az Ali baba és a negyven rabló feliratú középkori mesében?

Peti továbbá elmondta: „Fontos, hogy tudatosan küzdjünk ez ellen a tendencia ellen, figyeljünk a még meglevő értékeinkre. Ebben a harcban szükségünk van a civil szervezetekre, a fiatalokra és idősebbekre, politikusokra, magyarokra és románokra egyaránt”. Esetleg ne fogadjunk fel mi is néhány fegyverest, mint a mexikói parasztok A hét mesterlövészben, akik megelégelték a banditák garázdálkodását? Viccet félretéve: valóban fontos odafigyelnünk a „még meglévő értékeinkre”, ahogy a civil össze-visszafogás szorgalmazása (erőltetése?) is járhat részeredményekkel. De nem lett volna üdvözítőbb korábban, és főleg egyébre figyelni RMDSZ-részről? Például a szavazópolgárokra? Mert kényelmes, pihepuha és tőgymeleg ama takaró, hogy megváltozott a város etnikai összetétele a románok javára, és a miatt bukták el a helyhatósági és a polgármester-választást, csakhogy nem a választások előtti éccakán vált köddé több ezer magyar – már a 2002-es parasztleltárkor is 50-47 volt az állás, százalékban és a javukra. A tavaly kampánybéli lufieregetés – a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt – meg a fröccsöntött csajkákba kimért, ízetlen-bűzetlen, langyos és híg politikai egytálétel (ingyen bográcsgulyás, üres ígéretekkel fűszerezve) sajnos és sokadjára is: kevésnek bizonyult. Még úgy is, hogy a volt megyei tanácselnökasszony aprítá hezzá a hagymát, a környezetvédelmi ex-miniszter mócsingolta a húst, és a kirakat-polgármesterjelölt néha megkavarta…

Végezetül vissza Magyarországra: pár évvel ezelőtt, az akkortájt námbörvan odaáti médiabohóc, alias Győzike indult a nógrádmegyeri polgármester-választáson, és a „Minden szavazó számít, legalábbis a választások napján” idézetet akarta szlogenként a plakátjára írni a degeneráltja, de még idejében megmagyarázta neki valaki az értelmét. Lehet, hogy a „Minden magyar számít” is hosszabb volt eredetileg?


Ennyien olvasták: 488

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.