Belföld

Hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a volt PSD-s szenátort

Hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a volt PSD-s szenátort

A legfelső bíróság jogerősen hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn egy korrupciós ügyben Cătălin Voicu volt szociáldemokrata szenátort, aki Ion Iliescu második elnöki mandátuma idején (2000-2004) az államfő nemzetbiztonsági tanácsadója volt. 

 

A fellebbviteli tárgyaláson ötről hét évre súlyosbították Voicu büntetését, akit befolyással való üzérkedésben találtak vétkesnek. Voicut 2010-ben vádolta meg a DNA azzal, hogy bírósági döntéseket és rendőrségi vizsgálatokat próbált meg befolyásolni két üzletember érdekében, akiktől ezért pénzt fogadott el. 

Az ügyben Cătălin Locic üzletember négy év letöltendő börtönbüntetését is jogerőre emelte a bíróság. Florin Costiniu, a legfelső bíróság polgári részlegének volt elnöke három helyett négy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Costel Căsuneanu üzletembert, aki a vádirat szerint több mint negyedmillió eurót fizetett Voicunak a bírák megvesztegetésére, négy év felfüggesztett börtönre ítélték.

Cătălin Voicut a romániai „nagykorrupció” megtestesítőjeként emlegetik a román médiában, aki elhitette magáról, hogy bármit „el tud intézni”, és hogy érinthetetlen, mert „túl sok mindent tud” egyes bírákról, politikusról, ügyészekről és főrendőrökről. 

Voicu tisztképző iskolát és jogot végzett, 1989 után a legfőbb ügyészségre, majd az elnöki testőrszolgálathoz (SPP) került, ahol tábornoki rangig jutott. 2000-2004 között Ion Iliescu államfő nemzetbiztonsági tanácsadója volt. 2004-től képviselői, 2008-ban szenátori mandátumot szerzett PSD színeiben, és kevés hiányzott ahhoz, hogy a belügyminisztérium élére kerüljön: a 2008-ban alakult nagykoalíciós kormányban a PSD őt javasolta a tisztségre, de Emil Boc nem volt hajlandó rábízni a belügyi tárcát. 

A román az igazságszolgáltatás függetlenségének jeleként értelmezték hétfőn Voicu elítélését, akinek 24 órán belül börtönbe kell vonulnia.

Forrás: mti

 

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.