Központ
2020. június 01. hétfő, Tünde

Így érettségiznek idén

Központ június 10, 2013 Belföld

Így érettségiznek idén

Majdnem 200 ezer diák vesz részt az idei érettségi vizsgákon június-júliusban. A jelentkezők beiratkozása május 27. és 31. között zajlott, míg a vizsgák június 10-én kezdődnek. Az idei második érettségi szessziót július 15. és 19. között tartják.

Román nyelv és irodalomból június 10-12-én vizsgáznak az érettségizők, anyanyelvből pedig 12-14-én. A számítógépes kompetenciákat június 17. és 21. között mérik fel, míg idegen nyelvből június 25-28-án méretnek meg a diákok.

Július elsején a román nyelv és irodalom vizsgával kezdődnek az írásbelik, másodikán anyanyelvből, harmadikán a szaknak megfelelő tantárgyból, ötödikén a választott tantárgyból írnak a végzősök.

Az elsődleges eredményeket július 8-án függesztik ki, míg a véglegeseket július 12-én, a kettő között zajlanak az óvások. Azok a diákok, akiknek nem sikerül átmenőt szerezni az érettségi vizsgán, azok másodjára idén július 15-étől próbálkozhatnak ismét.

Július 15 és 19 között zajlik a második érettségire a beiratkozás.Augusztus 19-20-án román nyelvből, 19-21-én anyanyelvből,20-21-én idegen nyelvből vizsgáznak a másodjára érettségizők.Augusztus 26-án kezdődnek az írásbelik, először román, aztán anyanyelv (augusztus 27), a profilnak megfelelő tantárgy (augusztus 28), majd a választott tantárgy (augusztus 30) következnek.

Az elsődleges eredményeket szeptember másodikán teszik közzé, majd az óvásokat lehet letenni. Az érettségi vizsgákra az idén végzettek, de az előző évfolyamokban végzettek is beiratkozhatnak. A külföldön tanuló román diákok csak akkor iratkozhatnak be, ha előzőleg Országos Oklevélhonosító és Egyenértékűsítő Központban elismertetik tanulmányaikat. Az érettségizők az első két alkalommal ingyen vizsgázhatnak, a harmadik, és az azutáni próbálkozások már pénzbe kerülnek.

Az írásbeli vizsgákra személyazonossági igazolvánnyal kell megjelenniük a vizsgázóknak legkevesebb 30 perccel a vizsga megkezdése előtt. A személyi felmutatásával egyenként ültetik majd a padokba a vizsgázókat.

A szabályzat szerint a diákoknak kidolgozott tétellel, tankönyvvel, szótárral, vagy olyan eszközzel, ami segíti a vizsgázást tilos érettségizni menniük.

forrás: manna.ro, mediafax

 

Ennyien olvasták: 294

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.