imf
Belföld

„IMF, takarodj!” – megteltek tüntetőkkel Európa nagyvárosai

„IMF, takarodj!” – megteltek tüntetőkkel Európa nagyvárosai

Frankfurtban állt a bál

Ezrek tüntettek szombaton Európa több nagyvárosában – köztük Madridban, Lisszabonban és Frankfurtban – azok ellen a kormányzati megszorító lépések ellen, amelyek a megmozdulások résztvevői szerint elfojtják a növekedést és növelik a munkanélküliséget, tovább mélyítve ezzel a pénzügyi válságot.

 

Több ezres menet vonult Madrid központjába, a parlament közelében lévő, híres Neptuno szökőkúthoz, miközben a résztvevők a kormány lemondását követelték. A megszorító politika kudarca ellen szerveződött, „Állampolgárok tömege” elnevezésű csoport országszerte mintegy 80 tüntetést jelentett be.

Az IMF irodája előtt gyűltek össze

A portugál fővárosban 15 ezren gyűltek össze a Nemzetközi Valutaalap (IMF) lisszaboni irodája előtt, s egyebek közt olyan jelszavakat skandáltak, minthogy „IMF, takarodj!”, „A kormány mondjon le!”, „Vessünk véget ennek a politikának!”” Több más nagyvárosban is tiltakozások voltak.

A spanyol gazdaság négy éve folyamatos recesszióban van, s az országban rekord magas, 27,2 százalékos a munkanélküliség, de a 25 év alatti korosztályban ennek duplája az állástalanok aránya. A portugál gazdaság az államadósság drasztikus csökkentésére tett lépésektől szenved, amelyeket a kormány két éve ígért meg, az Európai Unió és az IMF 78 milliárd eurós mentőcsomagjáért cserébe.
Frankfurtban összecsaptak a rendőrökkel

José Manuel Barroso nem éppen népszerű Madridban

Frankfurtban antikapitalista tüntetők ezrei néztek farkasszemet a német rendőrséggel az alapításának 15. évfordulóját éppen június 1-jén ünneplő Európai Központi Bank (EKB) székházánál. Németország pénzügyi fővárosában a rendőrség azt közölte: mintegy hétezer tüntető nem hajlandó elhagyni a helyszínt, miután a rendőrök körbezártak egy 200-300 fős, maszkot viselő csoportot.

A megmozdulást szervezető Blockupy elnevezésű globalizációellenes csoport szerint közel 20 ezer ember vett részt a tiltakozásban. A résztvevők az EKB ellen tüntettek, amiért az a kormányzati kiadások visszafogására kényszerítette az európai kormányokat az államadósság csökkentése érdekében.

A frankfurti rendőrség szóvivője szerint a rendőrök paprikaspray-vel és gumibotozással akadályozták meg, hogy egyes tüntetők megpróbálják áttörni a rendőri sorfalat, de őrizetbe vételekre egyelőre nem került sor.
„Világosan ki akarjuk nyilvánítani, hogy az EKB-nak és a trojkának a (német) szövetségi kormány befolyása alá rendelt politikája nem megoldás” – jelentette ki Roland Süss, a Blockupy szóvivője még a menet indulása előtt.

forrás: mno.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.