Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Borús
Vasárnap
Borús
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős

Ismeri feljelentője nevét Borboly Csaba

Központ augusztus 11, 2013 Belföld

Ismeri feljelentője nevét Borboly Csaba

Borboly Csaba tisztában van vele, hogy a személyét érintő korrupciós botrány kinek a feljelentése nyomán indult el, az illető neve pedig „heteken belül” nyilvánossá válik. A kijelentést a Hargita Megyei Tanács elnöke szombaton, a borzonti EMI-táborban rendezett kerekasztal-beszélgetésen tette. Papp Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke ugyanitt közölte: pártja támogatja a Székelyek Nagy Menetelését.

Borboly Csaba elmondta, mivel a Marosvásárhelyi Táblabíróságon átnézhette az ügyiratot, a dokumentumokból ismeri feljelentője nevét. Az elöljáró az erdélyi aktuálpolitikát boncolgató hárompárti beszélgetésen ugyanakkor a közönségnek nem árulta el az illető kilétét. Borboly úgy fogalmazott, bár néhány hét múlva nyilvánossá válnak az ügyirat részletei, nem árulja el a nevet, ahogy a „pofont sem akarja visszaadni”.

Az erdélyi magyar önrendelkezési törekvésekről azt mondta, a tüntetéseknek Bukarestben volna értelme. „Vonuljunk be 5-10-20 ezren Bukarestbe, a román média könnyebben felfigyel erre, mint a székelyföldi akciókra” – ecsetelte Borboly.

A Hargita megyei tanács elnöke szerint a helyi románság meggyőzése azért fontos, mert az etnikumközi vitákban „a bukaresti politikusok és a média ontják a mocskot”, de nem tesznek semmit a megye északi részén élő románokért. Ha a párbeszéd révén a magyar közösség meg tudja értetni, hogy az autonómia gazdasági fejlődéssel és a turizmus fellendülésével jár, akkor el tudja érni, hogy a székelyföldi románság „inkább vele, mint a bukarestiekkel focizzon” – fűzte hozzá Borboly.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) toborozni fog a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által meghirdetett Székelyek Nagy Menetelésére, mert támogatja az autonómiatüntetéseket, bármelyik alakulat is szervezze azokat – mondta Papp Előd, a Néppárt Székelyföld régióért felelős alelnöke.

Papp Előd úgy vélekedett, az RMDSZ azért „nem támogatja” a Néppárt autonómiatüntetéseit, mert politikai versenyként fogja fel az önrendelkezésért folytatott küzdelmet, amelyben alulmarad. „A Magyar Polgári Párt ehhez (a távolmaradáshoz – szerk. megj.) szatellitpártként asszisztál” – tette hozzá Papp.

A beszélgetésen Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke kijelentette: az Erdélyi Magyar Néppárt és az MPP fúziója „nem képezi az aktuálpolitika kérdését”. Bíró azt mondta, a néppárti politikusok „színpadi bejelentései” ellenére Toró T. Tibor pártelnök az elmúlt hetek „tucatnyi személyes találkozásán” egyszer sem vetette fel a két párt összeolvadását.

Bíró Zsolt szerint „tartalommal kellene megtölteni” az autonómiát támogató megmozdulásokat, fontosnak nevezte továbbá, hogy az akciók során a pártok ne próbáljanak meg „egymásra licitálni”. „Mi is szervezhettünk volna 21-én 21 perces tüntetést, de nem az a lényeg, hogy ki mond nagyobbat” – utalt a Néppárt július 20-ai, az MPP távolmaradásával szervezett megmozdulására Bíró.

Sorbán Attila, a Néppárt Hargita megyei önkormányzati képviselője leszögezte: a székelyek az autonómia révén csak azt kérik, ami minden európai nemzeti kisebbségnek kijár. „Tudatosítani kell, hogy ehhez jogunk van és ebből nem engedünk” – jelentette ki Sorbán. Úgy vélekdett, a székelység demográfiai csökkenése miatt a román állam érdeke, hogy húzza az időt, mert „ha így haladunk tovább, ötven év múlva már nem lesz amiről beszélni”.

Sorbán felhívta a figyelmet: a közösség képviselőinek a román kormány tagjaként nem lehet az autonómiáról egyezkedni, azt csak kormányon kívűl lehet megoldani. „Erőt kell felmutatni, mert a bukaresti törvényekkel nem lehet a magyar közösség jogait garantálni” – összegzett Sorbán Attila.

A kerekasztal résztvevőjeként Gergely István (Tiszti), egykori csíksomlyói plébános az összefogás üzenete mellett arra biztatta az erdélyi magyar politikusokat, hogy „szálljanak magukba és végezzenek önvizsgálatot”. Az autonómiaküzdelmekről úgy fogalmazott, „megérett a vetés, itt az aratás ideje”.

forrás: itthon.ma / EMI-sajtószolgálat, erdely.ma

Ennyien olvasták: 140

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.