Központ
2019. február 23. szombat, Alfréd

Ismeri feljelentője nevét Borboly Csaba

Központ augusztus 11, 2013 Belföld

Ismeri feljelentője nevét Borboly Csaba

Borboly Csaba tisztában van vele, hogy a személyét érintő korrupciós botrány kinek a feljelentése nyomán indult el, az illető neve pedig „heteken belül” nyilvánossá válik. A kijelentést a Hargita Megyei Tanács elnöke szombaton, a borzonti EMI-táborban rendezett kerekasztal-beszélgetésen tette. Papp Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke ugyanitt közölte: pártja támogatja a Székelyek Nagy Menetelését.

Borboly Csaba elmondta, mivel a Marosvásárhelyi Táblabíróságon átnézhette az ügyiratot, a dokumentumokból ismeri feljelentője nevét. Az elöljáró az erdélyi aktuálpolitikát boncolgató hárompárti beszélgetésen ugyanakkor a közönségnek nem árulta el az illető kilétét. Borboly úgy fogalmazott, bár néhány hét múlva nyilvánossá válnak az ügyirat részletei, nem árulja el a nevet, ahogy a „pofont sem akarja visszaadni”.

Az erdélyi magyar önrendelkezési törekvésekről azt mondta, a tüntetéseknek Bukarestben volna értelme. „Vonuljunk be 5-10-20 ezren Bukarestbe, a román média könnyebben felfigyel erre, mint a székelyföldi akciókra” – ecsetelte Borboly.

A Hargita megyei tanács elnöke szerint a helyi románság meggyőzése azért fontos, mert az etnikumközi vitákban „a bukaresti politikusok és a média ontják a mocskot”, de nem tesznek semmit a megye északi részén élő románokért. Ha a párbeszéd révén a magyar közösség meg tudja értetni, hogy az autonómia gazdasági fejlődéssel és a turizmus fellendülésével jár, akkor el tudja érni, hogy a székelyföldi románság „inkább vele, mint a bukarestiekkel focizzon” – fűzte hozzá Borboly.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) toborozni fog a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által meghirdetett Székelyek Nagy Menetelésére, mert támogatja az autonómiatüntetéseket, bármelyik alakulat is szervezze azokat – mondta Papp Előd, a Néppárt Székelyföld régióért felelős alelnöke.

Papp Előd úgy vélekedett, az RMDSZ azért „nem támogatja” a Néppárt autonómiatüntetéseit, mert politikai versenyként fogja fel az önrendelkezésért folytatott küzdelmet, amelyben alulmarad. „A Magyar Polgári Párt ehhez (a távolmaradáshoz – szerk. megj.) szatellitpártként asszisztál” – tette hozzá Papp.

A beszélgetésen Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke kijelentette: az Erdélyi Magyar Néppárt és az MPP fúziója „nem képezi az aktuálpolitika kérdését”. Bíró azt mondta, a néppárti politikusok „színpadi bejelentései” ellenére Toró T. Tibor pártelnök az elmúlt hetek „tucatnyi személyes találkozásán” egyszer sem vetette fel a két párt összeolvadását.

Bíró Zsolt szerint „tartalommal kellene megtölteni” az autonómiát támogató megmozdulásokat, fontosnak nevezte továbbá, hogy az akciók során a pártok ne próbáljanak meg „egymásra licitálni”. „Mi is szervezhettünk volna 21-én 21 perces tüntetést, de nem az a lényeg, hogy ki mond nagyobbat” – utalt a Néppárt július 20-ai, az MPP távolmaradásával szervezett megmozdulására Bíró.

Sorbán Attila, a Néppárt Hargita megyei önkormányzati képviselője leszögezte: a székelyek az autonómia révén csak azt kérik, ami minden európai nemzeti kisebbségnek kijár. „Tudatosítani kell, hogy ehhez jogunk van és ebből nem engedünk” – jelentette ki Sorbán. Úgy vélekdett, a székelység demográfiai csökkenése miatt a román állam érdeke, hogy húzza az időt, mert „ha így haladunk tovább, ötven év múlva már nem lesz amiről beszélni”.

Sorbán felhívta a figyelmet: a közösség képviselőinek a román kormány tagjaként nem lehet az autonómiáról egyezkedni, azt csak kormányon kívűl lehet megoldani. „Erőt kell felmutatni, mert a bukaresti törvényekkel nem lehet a magyar közösség jogait garantálni” – összegzett Sorbán Attila.

A kerekasztal résztvevőjeként Gergely István (Tiszti), egykori csíksomlyói plébános az összefogás üzenete mellett arra biztatta az erdélyi magyar politikusokat, hogy „szálljanak magukba és végezzenek önvizsgálatot”. Az autonómiaküzdelmekről úgy fogalmazott, „megérett a vetés, itt az aratás ideje”.

forrás: itthon.ma / EMI-sajtószolgálat, erdely.ma

Ennyien olvasták: 232

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.