Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

„Ismételjék meg a román írásbelit!”

Központ július 2, 2013 Belföld

„Ismételjék meg a román írásbelit!”

Tegnap az érettségi vizsga román nyelv és irodalom írásbeli próbája megismétlését kérte a Demokrata – Liberális Párt. Az ellenzéki alakulat felszólította a Tanügyminisztériumot, számoljon be arról, miként szivároghattak ki a tételek a vizsga előtt.

 

Közben tegnap a fővárosi Dimitrie Bolintineanu Líceum mintegy 20, érettségit felügyelő tanárát kísérték be a rendőrségre kihallgatásra. A pedagógusoknak a vizsgán gyanított csalás ügyében kellett számot adniuk.

A fővárosi ügyészség bűnvádi vizsgálatot indított a tanintézményben tartott vizsga kapcsán, korrupció gyanújával.Az iskolát átkutatták. Csalás gyanúja miatt az érettségiztető bizottság tagjait és a felügyelőket is leváltották, akárcsak az intézmény igazgatóját és aligazgatóját. A tanárokat azzal gyanúsítják, hogy megmondták a diákoknak a tegnapi vizsga tételeit. Pénzt és ajándékokat találtak náluk – tájékoztattak jogi források.

Indokolatlan lenne, úgyhogy nem ismétlik meg az érettségi román nyelv és irodalom írásbeli próbáját – hangsúlyozza a Tanügyminisztérium.

Ott, ahol csalás gyanúja merült fel, mint a fővárosi Dimitrie Bolintineanu Líceum esetében, a jogi vizsgálat fényt derít a körülményekre és megszabja a szükséges intézkedéseket.

Ugyanakkor az oktatási tárca cáfolja azokat a híreket, miszerint a román nyelv és irodalom írásbeli próba tételeit a vizsga reggel kilenc órás megkezdése előtt közzétették volna az interneten.

A vizsga mindenhol rendben lezajlott, a Dimitrie Bolintineanu Líceum kivételével – teszik hozzá. Az írásbeli próbákra tehát a terv szerint sor kerül – hangsúlyozza a minisztérium.

forrás: erdely.ma, marosvasarhelyiradio.ro/Agerpres/Gandul

 

Ennyien olvasták: 332

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.