Központ
2020. augusztus 08. szombat, László

Jövőben 900 lejre emelik a minimálbért

Központ november 5, 2013 Belföld

Jövőben 900 lejre emelik a minimálbért

Románia 2,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol a jövő évben, és szintén 2,2 százalékos gazdasági növe- kedést remél – jelentette be Victor Ponta román miniszterelnök a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások után, hétfőn Bukarestben.

 

A miniszterelnök közölte, hogy Románia sikeresen lezárta az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank szakértőivel folytatott tárgyalásokat a legújabb elővigyázatossági hitelmegállapodás első felülvizsgálatakor.

Románia július végén állapodott meg a nemzetközi hitelezőkkel egy 4 milliárd eurós hitelkeretben, amit fele-fele arányban biztosít az IMF és az Európai Bizottság. Románia ezt a pénzt csak akkor használja fel, ha válsághelyzet miatt szüksége lesz rá.

Az idén 2,5 százalékos államháztartási hiánycélt kell teljesítenie, miután a mostani tárgyalások során 0,2 százalékkal növelték a korábban meghatározott 2,3 százalékos deficitcélt. A román gazdaság az idén várhatóan 2,2 százalékkal nő, a kormány ugyanekkora bővülésre számít a jövő évben is.
Victor Ponta bejelentette, hogy a nemzetközi hitelezőkkel megállapodásra jutottak a jövő évi költségvetés prioritásairól. Közölte, hogy 2014-ben két lépésben 900 lejre emelik a minimálbért a jelenlegi 800 lejről.

A román közalkalmazottak bére nőni fog, de nem egyformán, ugyanis a kormány elsősorban a gyakorló orvosok és a kezdő tanárok fizetését akarja nagyobb mértékben emelni. Ponta nem közölt pontos százalékot, hiszen az orvosi és tanári bérekről még tárgyal a kormány a szakszervezetekkel. A nyugdíjak 3,76 százalékkal, vagyis a tavalyi infláció mértékével emelkednek január 1-jével.

Ugyanakkor literenként hét eurócenttel növelik az üzemanyag jövedéki adóját, és a plusz bevétel a közúti infrastruktúra fejlesztésére szánt speciális alapba kerül. A román kormány 25 százalékkal növeli a természeti kincsek kitermelése után az államot megillető járulékot is a földgáz és kőolaj kivételével.

Victor Ponta kilátásba helyezte a munkáltatók számára a társadalombiztosítási járulék 5 százalékpontos csökkentését, de ezt csak akkor lépi meg a kormány a jövő év második negyedétől, ha addig sikerül feltérképezni más forrást, amiből pótolni lehet a csökkentés nyomán várható bevételkiesést.

forrás: MTI

Ennyien olvasták: 322

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.