Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Jogerősen megúszta a plágiumvádakat Victor Ponta

Központ március 17, 2014 Belföld

Jogerősen megúszta a plágiumvádakat Victor Ponta

Nem kell az igazságszolgáltatás előtt felelnie a miniszterelnöknek a plágiumvádakért. A legfelsőbb bíróság hétfőn megerősítette az ügyészségnek azt a korábbi döntését, hogy nem indítanak bűnvádi eljárást Victor Ponta ellen a doktori disszertációjával kapcsolatos gyanúk miatt.

 

A bírósághoz három jobboldali politikus fordult keresettel a kormányfő elleni plágiumvádak ügyében, miután a vádhatóság elhárította az illetékességét. Adrian Papahagi, Mihail Neamțu és Augustin Minel Ofițeru óvását azonban elutasították, és 100 lej perköltség megfizetésére kötelezték őket.

Az ügyészség korábban egy szakértői véleményezésre hivatkozva azzal érvelt: nem lehet megállapítani, hogy hány százalékban plágium Victor Ponta a „Felelősség kérdése a nemzetközi humanitárius jogban” című könyve, mert a plágiumgyanús mű és a más forrásokból kimásolt szövegrészek nyomtatott formátuma, tördelése és a felhasznált karakterek típusa eltér egymástól.

Mint ismert, az oktatási tárcának alárendelt Országos Etikai Bizottság megállapította, hogy Ponta 2003-ban megvédett doktori disszertációja megfelel az akkor érvényes szabályoknak. Korábban ezzel ellentétes következtetésre jutott a Bukaresti Egyetem etikai bizottsága, amely annak ellenére tárgyalta az ügyet, hogy korábban a szenátus kérésére a jogi fakultás kari tanácsa megállapította: az egyetem nem illetékes az ügyben.

Forrás: hotnews, maszol

fotó: academia catavencu

Ennyien olvasták: 402

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.