Központ
2017. november 17. péntek, Gergő, Hortenzia
Eső valószínű
Péntek
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Borús
Vasárnap
Borús

Jogot tanítanának általánosban

Központ január 29, 2013 Belföld

Jogot tanítanának általánosban

A büntetőtörvénykönyvről és a családon belüli erőszakot megelőző szabályozásról tanulhatnának a hetedik osztályos tanulók egy opcionális tantárgy formájában jövőtől – nyilatkozta hétfőn Graţiela Văduva a fővárosi rendőrség tisztje.

 

A kezdeményezést a bukaresti rendőrség és a fővárosi főtanfelügyelőség állította össze. A tanügyminisztérium ajánlásával már oktatási program is készült a VII. osztályos tanulóknak. 

„Először opcionális tantárgyként vezetjük be a hetedikeseknek, és itt jön a tanárok és az igazgatók szerepe, akik ajánlhatják ezt a tantárgyat a szülőknek” – fogalmazott Văduva.

A rendőrtiszt szerint a diákok csak extrém esetekben, amikor valaki meghal, vagy súlyos sérüléseket szenved, csak akkor gondolnak erőszakra. 

„Nem tekintik erőszaknak különböző tárgyak megrongálását, az ütlegelést, pedig ezek a cselekedetek legtöbbször komoly következményekkel járnak. Úgy gondoljuk, hogy tudatosítani kell bennük, hogy ezekért is a törvény előtt felelnek már 14 éves kortól. Nagyon meglepődnek, amikor ezt hallják” – érvelt Văduva. 

A bűntető-törvénykönyvből, rövidfilmek és megfelelő nyelvezet segítségével tanulnának, speciális szabályozásokból, mint a családon belüli erőszak megelőzése, a gyerekek jogainak védelme, vagy az adatvédelmi szabályozás – tette hozzá a rendőrtiszt.

Azért választották a hetedik osztályos korcsoportot az opcionális tantárgy bevezetésére, mert ebben az időszakban kezdődnek a komolyabb erőszakos cselekedetek, valamint a gyerekek 13 évesek, és 14 éves kortól felelnek a törvény előtt tetteikért, ezért fontos informálni őket azelőtt. 

forrás: manna.ro/mediafax

 

Ennyien olvasták: 170

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.