Központ
2017. november 25. szombat, Katalin
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Borús
Holnap
Borús
Eső valószínű
Hétfő
Eső valószínű

Kelemenék mégsem Pontát támogatnák az elnökválasztáson?

Központ június 18, 2014 Belföld

Kelemenék mégsem Pontát támogatnák az elnökválasztáson?

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem siet eldönteni, hogy állít-e jelöltet, vagy kit támogat az őszi romániai elnökválasztáson – nyilatkozta ezt Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.

 

A kérdést az tette aktuálissá, hogy a DC News bukaresti hírportál Kelemen Hunort idézve közölte: az RMDSZ Victor Ponta miniszterelnököt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) lehetséges jelöltjét támogatja a választáson. A hírt hétfőn több magyar portál is átvette.

Kelemen Hunor a Távirati Irodának cáfolta a neki tulajdonított idézetet. Elmondta: az RMDSZ elnökségében a többség hajlik arra, hogy a szövetség állítson saját jelöltet. Döntést azonban a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) kell hoznia, a testület pedig megvárja, hogy tisztuljon a helyzet a román belpolitikában.

Az SZKT e hét végén tartandó ülésén is csak elviekben kerül majd szóba az elnökválasztás kérdése. A mostani tanácskozásnak az EP-választások értékelése lesz a feladata. A testületnek – Kelemen Hunor szerint – augusztus végéig kell meghoznia a döntését. Hozzátette, azért sem lehet most dönteni a kérdésről, mert jelenleg azt sem lehet tudni, hogy kik lesznek a román pártok jelöltjei.

Kelemen Hunor sem igent, sem nemet nem kívánt mondani arra a kérdésre, miszerint vállalná-e az elnökjelöltséget. “Belső késztetést nem érzek a jelöltségre, de ebben a kérdésben a döntést nem az én szempontjaim, hanem a szövetség érdekei kell hogy meghatározzák” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

A DC News egyébként a Kelemen Hunorral készült beszélgetés videófelvételét is közzétette. Abban Kelemen Hunor arról beszélt, a PSD-vel való koalíciós partnerség azt is jelenti, hogy “ha a dolgok jól mennek a koalícióban”, és hogyha Victor Ponta miniszterelnök lesz a PSD elnökjelöltje, akkor “jó esélye van annak”, hogy az RMDSZ őt támogassa.

Victor Ponta támogatására akkor nyílna lehetősége a szövetségnek, ha nem állítana jelöltet, vagy ha a választás első fordulójában nem dőlne el az elnöki szék sorsa, és a szövetség jelöltje nem jutna a második fordulóba. 

forrás: MTI

 

Ennyien olvasták: 152

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.