Központ
2017. december 13. szerda, Luca, Otília
Eső
Ma
Eső
Borús
Holnap
Borús
Eső valószínű
Péntek
Eső valószínű

Kétezer km autópályát csalunk el

Központ december 27, 2012 Belföld

autopalyaKétezer km autópályát
csalunk el

Az új kormány hatékonyabb adóbehajtással teremtheti elő a forrásokat a tervezett adócsökkentéshez, ugyanis az országban az adócsalás mértéke az uniós átlag másfélszerese – írta csütörtökön a Gândul napilap.

 

Románia a második helyen áll

(Bulgária után) az Európai Unióban az árnyékgazdaság aránya tekintetében: az államnak a GDP 29,6 százaléka után nincs semmilyen bevétele, míg az árnyékgazdaság uniós átlaga 19,2 százalék. A legfegyelmezettebb adófizetők az osztrákok (az adókerülés a GDP 7,9 százalékát teszi csak ki), Magyarországon az adókerülés csaknem három százalékkal magasabb az uniós átlagnál: a GDP 22,8 százalékára rúg – derült ki a Gândul által közölt összehasonlító táblázatból.

A lap emlékeztet arra, hogy az új kormány a gazdaság élénkítése érdekében ismét 19 százalékra csökkentené a 2010-ben 24 százalékra emelt áfát: a kieső költségvetési bevételt pedig az adócsalás visszaszorításával pótolhatná.

Évente 2000 km autópálya épülhetne

A lap számításai szerint Románia évente kétezer kilométernyi autópályát építhetne ha az adócsalás nem lenne magasabb az uniós átlagnál. Így évi hétmilliárd eurós többletbevételre tehetne szert a román költségvetés, amely az oktatásra fordított pénz kétszerese – tette hozzá a lap.

Az új bukaresti kormány a tb-járulékok csökkentésével szeretné a foglalkoztatottságot növelni: öt százalékkal csökkentené a munkáltató által fizetendő tb-járulékok (jelenleg 28 százalékos körüli) szintjét. Ezt a bevételkiesést a feketemunka kifehérítésével pótolhatná – mutatott rá a Gândul.

A lap szerint minden harmadik munkavállaló feketén dolgozik Romániában: míg a statisztikai hivatal 6,2 millió alkalmazottról tud, közülük alig 4,32 millió fizeti a tb-járulékot.

Forrás: mti

Ennyien olvasták: 209

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.