Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Kibővült a Maros-Mezőségi Református Egyházmegye

Központ július 11, 2012 Belföld

Kibővült a Maros-Mezőségi Református Egyházmegye

Az 1989-es rendszerváltás után lehetőség adódott az erdélyi református egyházmegyék át­szervezésére. Ez hamarosan be is következett, a Marosi Egyházmegyéből előbb a Görgényi-, majd a Maros–Mezőségi Egyházmegye vált ki. 1990 március 6-án a Maros–Mezőségi Egyházmegye a következő egyházközségekből alakult meg: Marosvásárhely IV. Szabadi út, Marosvásárhely V. Felsőváros, Marosvásárhely VI. Meggyesfalva, Marosvásárhely VII. Szabadság utca, Erdőcsinád, Nagyernye, Marosszentanna, Mezőbánd, Mezőmadaras, Madarasi–Fekete, Nagysármás, Mezőfele és Székelykakasd.

 

Az itt felsorolt 13 egyházközséghez később csatlakozott a sáromberki és a kissármási gyülekezet. Az évek folyamán aztán több próbálkozás történt a kisebb egyházmegyék kibővítésére, az egyházmegyei határok ésszerűsítésére, de erre csak a közelmúltban került sor. Az Erdélyi Református Egyházkerületi Közgyűlés 2011 júliusában arról szavazott és döntött, hogy a Marosi Egyházmegyéből 16 egyházközség átmegy a Maros–Mezőségi Egyházmegye kebelébe. Ezek a következők: Marosszentkirály, Csittszentiván, Mezőpanit, Székelykövesd, Mezőbergenye, Mezőkölpény, Mezősámsond, Mezőméhes, Mezőbodon, Mezőzáh, Udvarfalva, Várhegy, Mezőcsávás, Galambod, Uzdiszentpéter és Marosvásárhely Alsóváros. Ugyanakkor a Maros–Mezőségi Egyházmegyéből az erdőcsinádi és a sáromberki gyülekezet a Görgényi Egyházmegyéhez csatlakozik.

A kibővített Maros–Mezőségi Egyházmegye most már tehát 29 egyházközség képviselőinek a részvételével tarthatta meg alakuló közgyűlését 2012. július 3-án a Felsővárosi Egyházközség Istentiszteleti hajlékában. Az eseményt Kántor Attila lelkipásztor-esperes történelminek nevezte. Az említett találkozó célja egyben a 2012 augusztusában esedékes választó közgyűlésre való felkészülés volt.


Ennyien olvasták: 1051

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.