Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Kiengedték a börtönből a hírhedt üzletembert

Központ május 1, 2013 Belföld

Kiengedték a börtönből a hírhedt üzletembert

Kiengedték a börtönből szerdán Sorin Ovidiu Vîntut, Románia egyik leghírhedtebb üzletemberét, miután letöltötte egyéves börtönbüntetést. 

 

Vîntut tavaly júniusban ítélték el jogerősen, miután egykori kiterjedt médiabirodalmának “gyöngyszeme”, a Realitatea hírtelevízió nehéz anyagi helyzetbe került. Megmentése érdekében 2010-ben Sebastian Ghiţă üzletemberrel társult, de kettejük üzleti viszonya megromlott, miután összevesztek a televízió működtetésén, és ekkor Vîntu halálosan megfenyegette üzlettársát. A bíróság emiatt találta vétkesnek, és rótt ki rá egy év szabadságvesztést. Vîntu többször is megpróbált határidő előtt szabadlábra kerülni, de beadványait – a legutóbbit márciusban – elutasította a bíróság. 


Az üzletember ellen jelenleg több büntetőjogi vizsgálat van folyamatban. Tavaly októberben első fokon két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték bűnpártolás miatt. Abban találták vétkesnek, hogy pénzelte a hatóságok elől rejtőzködő elítéltet, Nicolae Popát. 

A Fondul Naţional de Investiţii (FNI) piramisjáték-szerűen felépített befektetési alap csődbe juttatásáért egyelőre Popát és több bűntársát ítélték el jogerősen – Popát azóta már börtönbe zárták –, de a vádhatóság gyanúja szerint az elítéltek valójában Vîntu parancsára cselekedtek. Az ügyészség szerint ő is felelős mintegy 300 ezer kisbefektetőnek a piramisjáték összeomlása következtében történő megkárosításáért. A piramisjáték 2000-ben ment csődbe, azóta Vîntu ellen is vizsgálódott már az ügyészség, de nem találta vétkesnek. 2011-ben viszont újraindult az ellene folyó nyomozás. 

Vîntu Románia egyik leggazdagabb üzletembere, vagyonát 2009-ben félmilliárd euróra becsülték. Az üzletember jelentős politikai befolyásra tett szert médiabirodalma révén. Traian Băsescu államfő az elmúlt nyolc évben többször “oligarchának” nevezte és megvádolta azzal, hogy megvásárolta politikusok és hivatalnokok befolyását. Vîntu és médiabirodalma a 2009. évi elnökválasztás előtt nyíltan Băsescu ellen kampányolt, sikertelenül.

Forrás: mti

 

Ennyien olvasták: 341

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.