Központ
2020. június 04. csütörtök, Bulcsú

Kincses Előd nem szólíthatta magyarul az unokáját a Víkenden

Központ június 24, 2013 Belföld

Kincses Előd nem szólíthatta magyarul az unokáját a Víkenden

Megtagadta az anyanyelvű segélykérést a Víkendtelepen működő vakációs rádió (Radio Vacanța) egyik munkatársa.

 

K. E. marosvásárhelyi lakos Wehrmann Vince, Berlinben élő hatéves kisunokája eltűnését szerette volna bejelentetni pénteken délután 4 óra körül a víkendtelepi hangosbemondón. Mivel a Németországban született fiúcska csak németül és magyarul ért, a nagyapa arra kérte a szolgálatos műsorvezetőt, hogy e két nyelv egyikén szóljon a gyerekhez vagy engedje meg neki, hogy szólítsa ő unokáját. A szolgálatos műsorvezető elutasította a kérést, mondván, hogy az ottani rádión csak románul szabad beszélni, írja a Székelyhon.ro.

A lap jelzésére reagálva, Ioan Chiorean, a víkendtelepi strandot működtető önkormányzat sajtósa sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. K. E. jogi lépéseket fontolgat; a férfi azt tervezi, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz és az audiovizuális tanácshoz forduljon.

UPDATE: A maszol.ro hírportál értesülései szerint Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd nem szólíthatta unokáját magyarul a strand rádiójában.

Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke a maszol.ro-nak annyit mondott: várják a feljelentést. „Teljesen új helyzet ez számunkra is, ilyen esettel még nem találkoztunk” – jelentette ki. Ám mivel panasz esetén az ügyet várhatóan a CNCD tárgyalni fogja, Asztalos nem kívánta kommentálni a történteket.

Turos Lóránd, az audiovizuális tanács tagja a maszol.ro megkeresésére elmondta, a Víkend-telepen működő rádió egy belső rádió, amely nem az éteren keresztül sugároz, hanem hangszórókon keresztül. Ezért nem minősül rádiónak, és nem tartozik a CNA felügyelete alá – szögezte le. Az RMDSZ által működtetett Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat ezt az ügyet is felvállalja.

„Az illető nagypapának be kell mennie az RMDSZ Maros megyei szervezetéhez, ahol írásban adja panaszát, és ahol vállalják problémájának jogi orvoslását” – mondta amaszol.ro-nak Kovács Péter.

Magyarország számos fürdőtelepülésén a strandokon a környező országok nyelvén is bemondják a közleményeket, tekintettel arra, hogy nyaralóvendégeik közül sokan a szomszédos országokból érkeztek. Hajdúszoboszlón például folyamatosan románul is tájékoztatják a vendégeket, a magyar, vagy a lengyel, szlovák és szerb mellett.

Forrás: Székelyhon.romaszol.ro, marosvasarhelyi.info

 

Ennyien olvasták: 351

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.